ABB:s solväxlare bidrar till anslutning av Malaysias största solkraftverk till elnätet

2014-08-25 - Andelen förnybar energi i Malaysias energimix ökar med hjälp av ABB:s senaste solväxlarteknik
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har levererat och satt i drift nyckelkomponenter för att integrera förnybar el från Amcorp Power Sdn Bhd:s Gemas 10,25 megawatt (MW) solkraftverk i landets elnät. Projektet är en del av Malaysias satsning att öka andelen energi från utsläppsfria källor i landets energimix.

Solkraftverket ligger i Gemas, Negiri Sembilan, runt 160 kilometer från huvudstaden Kuala Lumpur. Det är landets största solkraftsanläggning och står för cirka 11 procent av den totala kapaciteten av nästan 116 MW solkraft ansluten till landets elnät. ABB:s solväxlare kommer att spela en viktig roll i Malaysias fortsatta utbyggnad av förnybar energi i syfte att minska beroendet av fossila bränslen och minimera koldioxidutsläppen.

”Förnybar energi, i synnerhet solkraft, kommer att spela en allt större roll i energimixen för länder som representerar en betydande del av världsekonomins tillväxt under kommande decennier”, säger Pekka Tiitinen, chef för ABB:s division Discrete Automation and Motion. ”ABB:s produktportfölj, inklusive de solväxlare vi har levererat och våra servicetjänster, kommer att säkerställa Malaysias tillgång till miljövänlig solkraft också i takt med framtida teknikutveckling.”

Malyasia har fastställt som mål att landets energimix ska bestå av förnybar energi till 5,5 procent, eller 975 MW, år 2015. Till 2020 ska effekten dubblas till 2 065 MW, motsvarande 11 procent. Enligt Malaysias National Renewable Energy Policy väntas solkraft stå för runt 220 MW av detta.

ABB har levererat TRIO högeffektiva solväxlare, den komponent som utgör ”hjärnan” i en solcellsanläggning. Dessa omvandlar likström (DC) som genereras av solcellerna till växelström (AC) med en effektivitet av 98,3 procent. TRIO solväxlare är helt inkapslade, utan några rörliga delar såsom kylfläktar, varför de inte kräver vare sig underhåll eller reservdelar.

Gemas använder också ABB:s Plant Portfolio Manager som tillhandahåller en höginteraktiv instrumentpanel med fjärrövervakning i realtid via datornätverk eller mobila enheter för en bättre och snabbare anläggningsstyrning.

ABB erbjuder marknadens mest heltäckande portfölj av produkter, system och lösningar längs hela värdekedjan av generering, överföring och distribution av solcellsbaserad solkraft, både för publika elnätsapplikationer och mikronät. ABB:s portfölj omfattar bland annat solväxlare, lågspännings- och elnätsanslutning, stabiliserings- och anslutningsprodukter, komplett elektrisk balansering av solkraftsanläggningar och en mängd servicetjänster inom drift, underhåll och fjärrövervakning.

Amcorp Power är ett helägt dotterföretag till Amcorp Properties Berhad, ett ledande företag inom förnybar energi i Malaysia specialiserat inom vatten- och solkraft. Amcorp Power vann utmärkelsen Asean Renewable Energy Awards 2012 i kategorin för bästa mini-hydri on-grid såväl som Silver Award of Merit for Renewable Energy 2013 från the Association of Consulting Engineers Malaysia.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernen verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Group Media Relations:
Thomas Schmidt; Antonio Ligi
Switzerland: Tel. +41 43 317 7111
media.relations@ch.abb.com
http://twitter.com/ABBcomms

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube


BILDER FÖR NEDLADDNING: