АББ открива първата бърза зарядна станция за електромобили в района на Пловдив

Мултистандартната бърза зарядна станция Terra 53CJG вече е инсталирана и работи на паркинга на втората производствена база на АББ в Раковски
ляво на дясно: Себастиан Сърпли, Хъб мениджър на продукти за Електроснабдяване и Електоробзавеждане, подразделение Защита и контрол за Централна Европа в АББ; Уве Чирнер, Мениджър на производствените бази на АББ в Раковски и Екехард Нойратер, Изпълнителен директор на АББ България откриват най-новата инсталирана бърза зарядна станция за електромобили в България.

По време на кратка церемония на 28-и юни АББ откри първата бърза зарядна станция за електромобили, отворена за обществено ползване на паркинга на втората производствена база на АББ в Раковски, Пловдив. Инсталацията улеснява електрическото придвижване между Пловдив и София, като в същото време намалява времето за зареждане няколко пъти. Terra 53CJG е съвместима с всички електромобили на българския пазар и използва стандартите CHAdeMO, CCS и Type 2 AC, позволявайки зарядни цикли между 15 и 60 минути в зависимост от капацитета на батерията на отделната кола.

“АББ се ангажира сериозно да развива бързата зарядна инфраструктура за електромобили в цяла България, като с тази инсталация желаем да окуражим повече хора и компании да използват електромобили. Зарядната станция ще ни позволи да се придвижваме по-лесно и природосъобразно между производствените бази в Раковски и централния ни офис в София,” каза Екехард Нойрайтер, Изпълнителен директор на АББ България.

Мултистандартната зарядна станция Terra 53 е конфигурируема с единичен, двоен или троен изход 50 kW и може да функционира в тежки климатични условия при температури от -35 до +55 градуса по Целзий. Свързвайки зарядни устройства, сервизни решения и хора, АББ е способна да диагностицира над 90% от сервизните случаи дистанционно, разрешавайки над 60% от тези случаи без никаква намеса на място през последните две години. Това води до значителни спестявания по отношение на време на принудително спиране на работата, пътуване, транспортиране, работни часове и ресурси. Дистанционното наблюдение на състоянието, както и дистанционното разрешаване на проблеми, са важни предимства на зарядните устройства на АББ. Станция Terra 53 е идеална за инсталиране на отбивки за почивка по магистрали, бензиностанции, автосалони и оживени градски райони, например обществени паркинги.


Изпълнителният директор на АББ България, Еккехард Нойратер демонстрира лесната работа с бързата зарядна станция Terra 53CJG.

АББ има над 2650 служители в България и оперира с главен офис в София и четири клона в цялата страна. Две от производствените бази на компанията се намират в Раковски, близо до Пловдив, и към момента осигуряват работа на над 1800 души, произвеждайки продукти ниско и средно напрежение. Другите две производствени сгради са разположени в Петрич за продукти ниско напрежение и в Севлиево за продукти високо напрежение. АББ разполага и със сервизна база за турбокомпресори във Варна.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители

SearchCONTACT US