Mittauselektroniikan päivitys paransi valssaimen ajettavuutta

Outokummun Tornion terästehtaan 1970-luvulla käynnistetty SZ1-kylmävalssain teki edelleen tasaista teräsnauhaa alkuperäisellä ohjausjärjestelmällään, mutta varaosien saatavuus alkoi muodostua ongelmaksi.

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2017.

“ABB:llä oli uusi säätöjärjestelmä ja laskentamalli, ja me innostuimme”, kertoo vanhempi työnjohtaja Pekka Vaara.

Investointipäätöstä ABB:n uuteen Stressometer 8.3 FSA -ohjausjärjestelmään helpotti myös se, ettei kalliita mittarullia tarvinnut uusia. Koko päivitys tehtiin neljän päivän vuosihuollon aikana.

“Seisakin aikana asennettiin uudet kamppeet ja testattiin niiden yhteensopivuus automaatiojärjestelmän kanssa”, Vaara kertoo.

Parantunut laatu on uuden ohjausjärjestelmän tärkein hyöty. ABB:n mittausjärjestelmä ohjaa kylmävalssaimien hydraulisylintereitä niin, että asiakkaalle lähtevien teräsrullien tasomaisuus on huippuluokkaa. Tasomaisuus on tärkeä laatukriteeri esimerkiksi teräksisten seinäelementtien valmistajalle. Pienikin aaltoilu näkyy lopputuotteen laadussa. Käyttöpäällikkö Marko Dunderin mukaan laatueroa vanhaan on vaikea havaita, sillä asiakkaat ovat kehuneet Outokummun tuotteiden tasomaisuutta markkinoiden parhaaksi jo ennen uudistusta.

Uusi ohjausjärjestelmä myös helpottaa valssaamon operaattorien työtä.
”Muutos paransi valssaimen ajettavuutta. Uusi ohjausjärjestelmä ajaa valssien säätöjä entistä järkevämmin”, Dunder kertoo.

SZ1-valssaimen uusi ohjauselektroniikka oli niin positiivinen kehitysaskel, että samaa uudistusta harkitaan Dunderin mukaan myös valssaamon 2- ja 3-valssaimille.

Haku