АББ печели поръчка на стойност $100 милиона за надграждане на историческа HVDC връзка в САЩ

2017-01-16 - Цюрих, Швейцария, 11 януари 2017, January 11, 2017 – Надграждането на конверторната станция ще подобри надеждността на електроенергията на 46-годишната енергийна връзка Pacific Intertie
АББ спечели поръчка на стойност над 100 млн. щатски долара от американското електроразпределително дружество Los Angeles Department of Water and Power (LADWP), за модернизиране на съществуващата конверторна станция на постоянен ток високо напрежение (HVDC) Sylmar в щата Калифорния. Станцията е важна част от енергийната връзка между Pacific Northwest и южна Калифорния, пусната в експлоатация през 1970 г. Поръчката бе официално вписана през четвъртото тримесечие на 2016 година.

Конверторна станция Sylmar, намираща се на север от Лос Анджелис, е южната станция на Pacific Intertie – 1360-километрова HVDC връзка, която се свързва с конверторна станция Celilo в близост до река Колумбия, Орегон. Pacific Intertie пренася електричество от Pacific Northwest до около три милиона домакинства в района на Голям Лос Анджелис (Greater Los Angeles). Обикновено енергийният поток е от север на юг, но през зимата северът консумира значителни количества енергия за отопление, докато на юг нуждите не са толкова големи, затова потокът е с обратна посока. Връзката Pacific Intertie позволява на електроенергията да тече между Северозападна и Южна Калифорния, помагайки за балансирането на търсенето и предлагането.

“Pacific Intertie е първата главна HVDC връзка, монтирана в САЩ и осигурява електроенергия на милиони хора вече почти пет десетилетия”, заяви Клаудио Фачин, президент на дивизия „Енергийни мрежи” на АББ. ”С голяма радост се завръщаме към този новаторски проект. След успеха на Celilo, надграждането на Sylmar ще помогне за подсигуряването на енергийните доставки, същевременно предоставяйки още по-голяма ефективност и надеждност с изключително ниво на контрол. АББ е световен лидер в областта на HVDC технологията и този проект подчертава нашия ангажимент към обслужването и доживотната подкрепа – ключов елемент от нашата стратегия „Следващо ниво”.

Дигитализацията ще бъде ключов елемент от надграждането, при което ще бъде инсталирана най-новата версия на най-усъвършенстваната дигитална система за управление и защита MACH на АББ. Както бе обявено и преди, Celilo, северната конверторна станция на връзката, е първата инсталация в света, получила предимството да бъде надградена до тази най-нова система за управление. Други ключови компоненти на надграждането на станция Sylmar са AC и DC филтъри, шунтиращи реактори, както и измервателно и спомагателно оборудване.

Дигиталната MACH система наблюдава, управлява и защитава високо усъвършенствания хардуер в станцията, направлявайки хиляди операции с цел осигуряване на възможно най-висока степен на надежност. Системата помага и за защитата на преносната връзка от неочаквания нарушения, като например удари от мълнии. Проектирана да работи непрекъснато десетилетия наред, MACH функционира като мозъка на HVDC връзката. Включваща усъвършенствани функции за регистриране на повреди и дистанционно управление, MACH системата на АББ е най-широко използваното решение за управление при HVDC и FACTS (Flexible Alternating Current Transmission Systems – Системи за гъвкав пренос на променлив ток) инсталации, с над 1 100 подобни системи, функциониращи в цял свят.

От момента на получаване на договора за изграждане на връзката Pacific Intertie през 1965 година, АББ е в дълготраен ангажимент към проекта, осигурявайки многобройни и животоудължаващи надграждания на функционалността. Това е вече шестата поръчка на АББ за работа по Pacific Intertie.

АББ представи за първи път HVDC технологията преди повече от 60 години и оттогава насам е реализирала над 110 HVDC проекта, които представляват обща инсталирана мощност от над 120 000 мегавата или около половината от инсталираните мощности в световен мащаб. АББ остава начело на HVDC иновациите и е с уникални позиции в енергийния сектор със собствени производствени възможности за всички ключови компоненти на HVDC системите.

Повече информация

За контакти: Връзки с медиите, media.relations@ch.abb.com, +41 43 317 65 68

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 135 служители. www.abb.com