ABB oppgraderer HVDC-link for Statkraft-selskap mellom Sverige og Tyskland

2017-08-14 - Moderniseringen av kraftforbindelsen inkluderer ABB Ability™ MACH™ kontrollsystem.ABB oppgraderer kraftforbindelsen mellom Sverige og Tyskland med avanserte digitaliseringsløsninger (illustrasjonsfoto fra omformerstasjon).

ABB har vunnet en ordre fra Baltic Cable AB, et datterselskap av Statkraft, som er en av Europas ledende produsenter av fornybar kraft, for oppgradering av selskapets høyspent likestrøms (HVDC) kraftforbindelse. Den ligger i Østersjøen og forbinder kraftnettene i Tyskland og Sverige. Som en del av moderniseringen skal ABB oppgradere vern- og kontrollsystemet til nyeste versjon av ABB Ability MACH-teknologi.

Overføringskapasiteten på den 250 km lange undervannsforbindelsen er 600 megawatt (MW). Spenningsnivået er 450 kilovolt (kV), den høyeste driftsspenningen i Tyskland. Forbindelsen ble opprinnelig bygget i 1994 og benyttes i en kraftpool som støtte i de ulike driftsmønstrene i kraftproduksjon og –forbruk i Sverige og Tyskland.

Det oppgraderte MACH-kontrollsystemet fungerer som “hjernen” i HVDC-forbindelsen med overvåking, kontroll og beskyttelse av den sofistikerte teknologien i omformerstasjonene (konvertering mellom veksel- og likestrøm og visa versa). Systemet har blant annet avansert feilregistrering og fjernkontrollfunksjoner. ABB vil også erstatte annet aldrende utstyr for å forbedre effektivitet og pålitelighet.

- Moderniseringen av den viktige kraftforbindelsen vil ikke bare forbedre ytelse og pålitelighet, men også forlenge levetiden, sier Patrick Fragman, leder for Grid Integration i divisjon Power Grids i ABB.

– Dette prosjektet er nok et eksempel på vårt strategiske fokus på service og digitale teknologier. Det styrker også vår ledende markeds- og teknologiposisjon innen HVDC og ABB som foretrukken partner for sterkere, smartere og grønnere kraftnett.

ABB tok lederskap i utviklingen av HVDC-teknologien for mer enn 60 år siden og er markedsleder globalt med over 110 HVDC-prosjekter. Det utgjør totalt en installert kapasitet på mer enn 120 000 MW, omtrent halve den installerte basen i verden. ABB er også ledende på HVDC-oppgraderinger, med prosjekter globalt som har blitt gjennomført med minimale driftsforstyrrelser.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en pionér med ledende teknologi innen elektrifiseringsprodukter, roboter og drivsystemer, industriell automatisering og kraftnett, som betjener kunder innen energiforsyning, industri samt transport og infrastruktur over hele verden. I fortsettelsen av mer enn 125 års innovasjonshistorie, skriver ABB nå nye kapitler innen industriell digitalisering og er en drivkraft bak energiomstillingen og den fjerde industrielle revolusjonen. ABB er til stede i mer enn 100 land og har ca. 132 000 ansatte. www.abb.noKraftforbindelsen kobler sammen kraftnettene i Sverige og Tyskland.


SøkKONTAKT OSS

  • Mediakontakt:
  • Harmeet Bawa
  • Head of Communications
    Division Power Grids

LENKER