ABB firar 125 år i Finland

2014-08-29 - ABB i Finland, tidigare Strömberg, grundades 1889. Idag är ABB Finland ett av koncernens globala teknik- och produktionsnav med över 5 000 medarbetare på 30 orter.
ABB firar idag 125 år i Finland. År 1889 grundade uppfinnaren Gottfrid Strömberg i Helsingfors det som idag är ABB Finland, ett innovativt företag inom automations- och kraftteknik, med mer än 5 000 medarbetare fördelade på 30 orter samt intäkter på 2,3 miljarder euro för 2013.

”ABB Finland har stått för innovation inom kraft- och automationsteknik i 125 år. Idag är ABB Finland en av koncernens mest dynamiska och framgångsrika organisationer och vi fortsätter att göra betydande investeringar i utvecklings- och produktionsanläggningar”, säger Ulrich Spiesshofer, koncernchef för ABB.


Strömbergs första bil från 1913

”Jag vill tacka våra kollegor i ABB Finland för deras mångåriga utomordentliga resultat och bekräfta vårt starka åtagande att växa tillsammans i framtiden”, tillade Spiesshofer.

ABB Finland förser sina kunder med lösningar inom kraftöverföring och distribution, byggteknik, hållbara transporter och förnybar energi såväl som industriautomation och marintekniska lösningar.

ABB Finland har en mycket viktig global roll inom ABB, med ansvar för flera viktiga teknik- och verksamhetsområden, inklusive koncernens ledande teknikcenter för energieffektiva frekvensomriktare för lågspänning och det framgångsrika framdrivningssystemet Azipod för fartyg, vilket uppfanns i Finland. Undervattenstransformatorer och elnätsautomation (grid automation) är andra exempel på finska ABB-innovationer.


En trefas växelströmsmotor

Med över 800 forskare och utvecklingsingenjörer och mer än 190 miljoner euro i årliga investeringar är ABB Finland ett av ABB:s globala forsknings- och utvecklingsnav. Företaget var det näst största i Finland 2013 när det gäller investeringar i forskning och utveckling.

ABB:s frekvensomriktare, med huvudkontor i Helsingfors, bidrar väsentligt till energieffektivisering och minskad miljöpåverkan globalt. De totala energibesparingarna från dessa uppgick till 310 terawatt 2013, motsvarande elbehovet hos cirka 90 miljoner europeiska hushåll.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Group Media Relations:
Thomas Schmidt; Antonio Ligi
Switzerland: Tel. +41 43 317 7111
media.relations@ch.abb.com
http://twitter.com/ABBcomms

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube