Langt fra den siste olje

2014-08-26 - Optimismen råder på ONS selv om bransjen kjenner kostnadspresset på kroppen og opplever økt trykk fra miljøbevegelsen.

Hennes kongelige høyhet, Dronning Sonja, åpnet messen, som markerer sitt 40-årsjubileum med slagordet ”Changes”. Innlederne brukte begrepet både til å henvise til globale klimaendringer og ikke minst til de endringer olje- og gassaktører står overfor.

- Vi politikere kan etablere rammevilkårene, men industrien og forskningen må ved hjelp av teknologiutvikling selv vise vei til lavutslippssamfunnet, sa statsminister Erna Solberg under åpningskonferansen.

Statoils konsernsjef Helge Lund henviste til Charles Darwin i sin åpningstale og mener at vi selv må sitte i førersetet.

- Darwin oppdaget at det ikke er den sterkeste eller den mest intelligente skapningen som overlever, men den som er mest tilpasningsdyktig. Men vi skal ikke bare tilpasse oss. Vi må også styre endringen selv. Endring er noe vi selv ønsker å skape, sier han.

Behovet for ytterligere standardisering av løsninger var en gjenganger i mange innlegg, som et av de viktigste virkemidlene for å senke kostnadene i bransjen. Både Lund og Solberg understreket at vi vil se høy aktivitet på norsk sokkel i mange tiår framover.

- Vi deler naturligvis den visjonen. Og skal produksjonen på sokkelen være bærekraftig forutsetter det en konkurransedyktig leverandørindustri, sier Borghild Lunde, leder for ABBs norske olje- og gassvirksomhet.

- Som en ledende leverandør til den globale olje- og gassbransjen må vi være innstilt på at det vil medfører endringer. Men det gjør oss bare skjerpet og mer kreative, mener hun.

At Tesla-gründer Elon Musk var en av innlederne understreket ytterligere erkjennelsen av at man står overfor et skifte. Fornybarentusiasten fortalte hvordan innovasjon er løsningen på klima- og energiutfordringene, men at innfasingen av fornybar energi må skje gradvis.

- Hvis det var en knapp jeg kunne trykket på for å stoppe all bruken av hydrokarboner, ville jeg ikke brukt den. Det ville vært uansvarlig. Jeg har ikke noe prinsipielt i mot hydrokarboner. Jeg tenker bare, hva er det som vil fungere i fremtiden? Og det å bruke en ikke-fornybar kilde, vil åpenbart ikke fungere. Vi må finne et alternativ, sa han.

Musk er en av de store trekkplasterne under årets ONS, hvor mer enn 1250 utstillere sloss om oppmerksomheten i Stavanger denne uken.

- For oss er dette den aller viktigste møteplassen i Europa. Med vår brede portefølje til denne bransjen og internasjonalt rettet virksomhet, er det forventet at vi er til stede her. For oss er det nyttig å fortelle hva vi har å by på, men det er også viktige å få impulser om det som rører seg i bransjen, sier Borghild Lunde.

Søk