Az ABB technológiájával akár 10%-kal csökkenthető a vasúti energiafogyasztás

Európában először Lengyelországban alkalmazzák a cég új Envistore megoldását. Az ABB vasúti megoldása képes az állomásokon a vonatok fékezése során felszabaduló energiát tárolni, majd másodpercek múlva visszatáplálni azt, mintegy 10 százalékos energiamegtakarítást eredményezve a felhasználónak. Az ABB Kft. hazánkban is kiváló lehetőséget lát a vasúti rendszerek ilyen irányú fejlesztésében.

Az ABB új megoldása begyűjti, tárolja és visszatáplálja a vonatok fékezése által termelt többletenergiát, és egy optimalizáló szoftverrel integrálva, lehetővé teszi az energia frekvencia-szabályozási, és nagykereskedelmi villamos energia szolgáltatásként történő értékesítését a regionális energiapiacon.

A megoldás az ABB Envistore™ visszatápláló energiatároló rendszerén alapszik. Az Envistore-nak köszönhetően jelentősen csökken a vasúti energiafogyasztás, stabilizálódik a vonóerő feszültsége, és csökken a helyi hálózat energia-csúcsigénye.

A technológia már sikeresen bizonyít a SEPTA (Souteastern Pennsylvania Transit Authority – Délkelet Pennsylvaniai Közlekedési Hatóság), az Egyesült Államok hatodik legnagyobb közlekedési rendszerének vonalain, ahol a Philadelphiában nap mint nap megforduló közel 4 millió embert szolgálja. A megoldás várhatóan évi több mint 1200 megawatt óra energiát képes visszatáplálni, mellyel akár 440 000 USD értékű megtakarítás és/vagy árbevétel érhető el.Nemrég a lengyel AGP Metro Polska, az új varsói 2-es metróvonalra is az Envistore™-t választotta, amely az állomásokon a szerelvények fékezéséből nyert energiát, és a metrókocsik Visztula folyó alatti áthaladása közben keletkező gravitációs energiát fogja újrahasznosítani. Az Envistore™ csak egy részét képezi az ABB portfóliójának mely különböző vasúti megoldásokat biztosít az új metróvonalon, köztük középfeszültségű alállomásokat és hálózati rendszereket is.

„A meglévő partnerek mellett vannak egyes iparágak, melyekre jobban kívánunk összpontosítani Magyarországon. Ilyen kulcsfontosságú pont cégünk számára a vasút, mivel a magyar vállalkozások is egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az energiahatékony működésre, amely bíztató üzleti lehetőséget jelent számunkra” – mondta Tanja Vainio, ügyvezető igazgató.

Az ABB (www.abb.com) a világ vezető vállalata az energetika és az automatizálás területén. Korszerű megoldásainkkal lehetővé tesszük a közüzemi szolgáltató és ipari ügyfeleinknek, hogy növeljék termelékenységüket, miközben csökkentik a környezeti ártalmakat. Az ABB csoport több mint 100 országban van jelen és 145 000 alkalmazottat foglalkoztat. Magyarországi vállalata, az ABB Kft. 1991-ben alakult, és azóta az egyik vezető szállítóként van jelen a hazai közmű-, valamint energiaszektorban.

Háttéranyag
Az ABB már hosszú idők óta jelen van a vasúti iparban, és az egyik vezető független szállítóként automatizálási termékekkel és megoldásokkal látja el a járműgyártókat, vasúti operátorokat és rendszerintegrátorokat. A gördülőállomány és infrastruktúra számára nyújtott teljeskörű kínálatával, valamint a FACTS technológiai termékcsaláddal, a hálózati menedzsment megoldásokkal és a SCADA rendszerekkel, az ABB élettartam szolgáltatásokat, köztük karbantartást és átalakítást is biztosít. A cég segít mozgásban tartani a világot új fenntartható megoldásokkal, melyek az ügyfelek számára a hatékony energiafelhasználás tesznek lehetővé, megteremtve az alacsony szén-dioxid-kibocsátással járó vasúti ipart, mely ugyanakkor maximális hatékonysággal és megbízhatósággal működik.

Az ABB globális szinten is jelen van mindenhol a vasúti iparban: világszerte több mint 100 országban működteti értékesítési és szolgáltatási központjainak hálózatát, mely különböző berendezéseket, rendszereket, és megoldásokat biztosít a teljes vasúti értékláncban. A cég széles választékban kínál festőrobotokat, hegesztő-alkalmazásokat, és olyan innovatív, személyre szabott megoldásokat, melyek pontosan megfelelnek az ügyfelek igényeinek.

Az ABB nemrég akvirálta az olasz RGM S.p.A vasúti jármű energetika üzletágát. Az RGM Olaszországban jól ismert és megbízható szállítója a segédüzemi konvertereknek, melyeket a földalatti vasutaknál, könnyű vasúti járműveknél, vasúti szerelvényeknél és mozdonyoknál használnak.

Legutóbb az ABB 115 millió USD értékű megrendelést nyert a Saudi Electricity Company-tól (SEC), Szaúd-Arábia nemzeti energiaszolgáltatójától. A megállapodás szerint az ABB FACTS (Flexible AC Transmission Systems - Rugalmas Váltakozóáramú Átviteli Rendszerek) alkalmazásával növelik majd a főbb vasúti vonalakat ellátó villamos hálózat megbízhatóságát. A harmadik negyedévben aláírt megrendelés az eddigi legnagyobb FACTS rendelés az ABB történetében. Az ABB úttörő és világszerte élen jár a FACTS növekvő térhódításában: a cég már több mint 800 FACTS rendszert, alkalmazást telepített világszerte. A FACTS technológiája lehetővé teszi, hogy több villamos energia jusson el a fogyasztókhoz, minimális környezetre gyakorolt hatás, alacsonyabb beruházási költségek és rövidebb kivitelezési idő mellett, az olyan tradicionális alternatív megoldásokkal szemben, mint új erőművek és energiaátvivő hálózatok építése. A FACTS alkalmas továbbá a feszültség és frekvenciastabilitási kérdések megoldására és képes az energiaátviteli rendszer sokkal hatékonyabb működtetésére.

További információ: http://www.abb.com/railway

KeresésKAPCSOLAT