АББ задвижва устойчивата мобилност в цяла България с национална мрежа за бързо зареждане на електромобили

Най-големият доставчик на електрически превозни средства в България си партнира с АББ за най-голямото разширяване на зарядната инфраструктура на страната

Бързите зарядни станции на АББ вече могат да бъдат открити по ключови пътища в цяла България, като в ход са планове за по-нататъшно разширяване на мрежата, което да обхване всички по-главни пътища и автомагистрали до края на първото тримесечие на 2018 г.

В резултат на тясното сътрудничество с нашия партньор по интегрирането на Terra53 и клиент - eMobility International, бързите зарядни станции на АББ вече покриват международните маршрути от София до границата с Гърция и Турция, с инсталации в ключови локации в София, Варна, Велико Търново, Благоевград, Сандански, Раковски, Стара Загора, Любимец и Бургас.

eMobility International разработва и управлява инфраструктура от станции за бързо зареждане, развивайки дейността си под търговската марка Eldrive. Компанията подпомага потребителите в тяхното разбиране на електрическата мобилност и им осигурява възможност да достигнат лесно до най-близката зарядна станция или място за наемане на електромобили.

“Избрахме АББ, за да изградим нашата мрежа за бързо зареждане в България, тъй като са изключително надеждни и предлагат дистанционна поддръжка, което е критично за нашия бизнес”, сподели Стефан Спасов, изпълнителен директор на eMobility International.

Най-популярната зарядна станция, Terra 53 CJG, предлага съвместимост с всички електрически превозни средства на българския пазар посредством стандартите CHAdeMO, CCS и Type 2, осигурявайки цикли на зареждане между 15 и 60 минути, в зависимост от капацитета на батерията на всяка кола.

“АББ играе важна роля в развитието на устойчивата мобилност, като предоставя иновативни и ефективни технологии за инфраструктурата за зареждане на електромобили. Редица проекти в цял свят показват, че АББ е глобален играч в областта на технологиите за бързо зареждане и е начело на създаването на национална бързо-зарядна мрежа в България”, сподели Франк Мюльон, ръководител на световния бизнес за „Бързи зарядни станции за електромобили“ в АББ.

Мултистандартната зарядна станция Terra 53 е конфигурируема с единичен, двоен или троен изход 50 kW и може да функционира в тежки климатични условия при температури от - 35 до + 55 градуса по Целзий. Представлява част от дигиталното портфолио за свързани решения ABB AbilityTM и предлага наблюдение на състоянието и отстраняване на проблеми от разстояние, което е изключително важно предимство на зарядните станции от АББ. Свързвайки зарядни устройства, сервизни решения и хора, АББ може да диагностицира над 90% от сервизните случаи дистанционно, разрешавайки успешно над 60 % от тези случаи без никаква намеса на място за последните две години. Това води до значителни спестявания от неочаквани повреди, време за пътуване, транспорт, човекочасове и ресурси. Terra 53 е идеална за употреба в зони за отдих по автомагистрали, бензиностанции, автосервизи и оживени градски райони като например паркинги.

За eMobiliy International
eMobility International развива дейност в Югоизточна Европа под търговските марки Eldive и Spark. Компанията създава, поддържа и управлява инфраструктура от зарядни станции в региона. Тя предлага и гъвкави варианти за наемане на електрически превозни средства и услуга за споделяне на електромобили под името Spark. Компанията е най-големият собственик на електрически превозни средства в България с автопарк от 110 превозни средства и има за цел да изгради приблизително 500 пункта за зареждане на електромобили в България и региона, фокусирайки се върху инфраструктурата за бързо зареждане.

За АББ
АББ разполага с над 2 500 служители в България и функционира с централен офис в София и четири клона на компанията в страната. Две от производствените бази се намират в Раковски и произвеждат електрически компоненти ниско и средно напрежение. Другите два завода се намират в Петрич – за продукти ниско напрежение, и в Севлиево – за продукти високо напрежение. АББ разполага и със сервизен център за турбокомпресори във Варна.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 136 000 служители. www.abb.com