ABB fortsätter satsa på laddning av elfordon tillsammans med Volvo Bussar

2016-10-13 - Tillsammans med Volvo Bussar har ABB Sveriges första laddstation för elbussar invigts. Snabbladdaren, med tillhörande system, baseras på det öppna gränssnittet OppCharge och är en viktig referens för framtidens gemensamma affärer.
Den nyligen invigda laddstationen är installerad i anslutning till Volvos depå för elbussar i Arendal och är ett gemensamt referensprojekt mellan ABB och Volvo Bussar. Samarbetet syftar till att tillsammans utveckla och kommersialisera elbussar och elhybridbussar utrustade med system för DC-snabbladdning baserade på öppna standarder.

Ett fortsatt lyckat samarbete. Fr v: Robert Larsson, divisionschef för Discrete Automation and Motion, Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar, Jenny Miltell, produktchef eMobility och Edward Jobson, miljöchef för Volvo Bussar.

ABB Sverige representerades under invigningen igår av Robert Larsson, divisionschef för Discrete Automation and Motion, Jenny Miltell, produktchef eMobility samt Henrik Holmér, säljansvarig eMobility. Från Volvo deltog Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar och Edward Jobson, miljöchef för Volvo Bussar.

”Vi är glada att få vara med och bidra till hållbara och kostnadseffektiva transportlösningar och samtidigt tillgodose behovet i städerna som fortsätter att öka. Att minska kostnader och risker vid övergången till elfordon är något som vi, tillsammans med Volvo, vill erbjuda marknaden och samhället. OppCharge, som skapar ett öppet gränssnitt för båda bussar och laddstationer, förväntas dessutom bli en standard för framtiden”, säger Robert Larsson, divisionschef för ABB Discrete Automation and Motion i Sverige.”

Demonstrationen av både bussar och laddstation som produkt och system ger en tydlig bild av hur installationen ser ut hos kund. Det maximala utnyttjandet av befintlig elfordonsteknik ska påskynda framväxten av miljöanpassad, utsläppsfri kollektivtrafik i städerna.

”Det känns mycket bra att inviga ytterligare en laddstation som baseras på det öppna gränssnittet för snabbladdning, OppCharge. Här kan både Volvos elbussar och elbussar från andra tillverkare ladda. Med OppCharge kan europeiska städer känna sig trygga i att elbussar och laddinfrastruktur från olika tillverkare är kompatibla med varandra och att man kan undvika inlåsningseffekter. Det skapar förutsättningar för en accelererad övergång till elektriska bussystem i städerna”, säger Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar.

Laddstationen för elbussar baseras på det öppna gränssnittet OppCharge.

ABB har sedan 2010 installerat cirka 4 000 snabbladdare för personbilar runt om i världen. Med teknik som omfattar molnbaserad fjärrövervaktning och styrning samt programuppgradering via nätet säkerställs snabba svarstider och hög tillgänglighet.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikföretag inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät, som betjänar kunder inom energibolag, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. I över 40 år har ABB drivit utvecklingen av framtidens industriella digitalisering. Med över 70 miljoner enheter uppkopplade genom sin installerade bas på över 70 000 styrsystem över samtliga kundsegment har ABB en idealisk position för att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. Med över 130 års erfarenhet bedriver ABB idag verksamhet i över 100 länder och har cirka 135 000 anställda. www.abb.com

Om Volvo Bussar
Volvo Bussar är en av världens ledande busstillverkare med ett starkt fokus på fordon och system för en långsiktigt hållbar kollektivtrafik. Produktprogrammet omfattar kompletta transportlösningar, stadsbussar, intercitybussar och turistbussar samt tjänster inom finansiering, fordonsservice, fordonsdiagnotik och trafikinformation. Volvo Bussar ingår i Volvokoncernen, en av världens ledande tillverkare av lastbilar, bussar och anläggningsmaskiner samt drivsystem för marina och industriella applikationer. Volvokoncernen tillhandahåller också kompletta finansiella tjänster. För mer information besök http://www.volvobuses.se/

För mer information kontakta:
ABB Sverige

Christine Gunnarsson, presschef

Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com