АББ печели поръчка на стойност $75 милиона за преносна връзка на дълги разстояния в Бразилия

2017-01-17 - Трансформатори свръх високо напрежение ще осигуряват чиста водна енергия на 10 милиона души чрез връзката Бело Монте
АББ спечели поръчка на стойност около 75 милиона щатски долара за предоставяне на усъвършенствани конверторни трансформатори за 800-киловолтовата (kV) преносна връзка на постоянен ток свръхвисоко напрежение (UHVDC). Преносната връзка с дължина 2 518 километра (km) ще пренася чиста енергия, генерирана от подстанция Xingu в северна Бразилия до подстанция Рио на югоизток. Връзката ще има капацитет да транспортира до 4 000 мегавата (MW) електричество – достатъчно да посрещне нуждите на около десет милиона души. Поръчката бе официално вписана в четвъртото тримесечие на 2016 г.

“Технологиите свръхвисоко напрежение са ключова зона на фокус в стратегията ни „Следващо ниво”, а нашите усъвършенствани конверторни трансформатори правят възможно интегрирането на ВЕИ и преноса на чиста енергия на дълги разстояния с минимални загуби, надеждно и ефективно”, заяви Клаудио Фачин, президент на дивизия „Енергийни мрежи” на АББ. “В Бразилия имаме дългогодишен и успешен опит и оставаме посветени на своя ангажимент да подкрепяме развитието на енергийната инфраструктура на страната.”

Доставките на АББ за UHVDC връзката Бело Монте включват четиринадесет 400-мегаволтампер (MVA), 400-киловолтови (kV) конверторни трансформатора и друго свързано с тях оборудване. Конверторните трансформатори са сред най-жизненоважните компоненти в една преносна система, осигуряващи стабилност на мрежата и надеждност на електроенергията, същевременно минимизирайки загубите.

UHVDC е следващ етап в развитието на HVDC – технология, представена за първи път от АББ преди повече от 60 години - и представлява най-големият скок по отношение на капацитет и ефективност в последните над две десетилетия. Поддържайки своето наследство от технологични нововъведения, АББ също така бе и първата компания, разработила и тествала успешно технологията на 1 100 kV конверторен трансформатор, поставяйки рекорд за най-високи нива на напрежение на постоянен ток и правейки възможно повишаването на преносния капацитет на UHVDC връзките до безпрецедентното ниво от 12 000 мегавата.

Трансформаторите са неразделни компоненти от всяка електрическа мрежа, осигуряващи възможността за ефективно и безопасно конвертиране на електричество в различни напрежения. Водещите в света трансформатори на АББ са проектирани за надеждност, издръжливост и ефективност с портфолио, включващо енергийни трансформатори с номинални характеристики до 1 200 киловолта, сухи и течни разпределителни трансформатори, тягови трансформатори и такива със специално приложение, както и свързани с тях компоненти.

АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е новатор и технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 135 служители. www.abb.com