ABB når ny rekordnivå för ultrahögspänd likström (UHVDC)

2016-11-28 - ABB har framgångsrikt typtestat världens första 800 kilovolts (kV) transformator till en UHVDC-länk i Kina med en överföringskapacitet på 10 000 megawatt (MW) – tillräckligt för att täcka elbehovet för mer än 20 miljoner invånare.
Högspänd likström (HVDC) är idag den främsta tekniken för överföring av stora mängder elkraft över långa avstånd. ABB har lång och bred erfarenhet inom HVDC-teknik och har utvecklat och byggt omriktartransformatorer till de mycket krävande HVDC-projekten Xiangjiaba–Shanghai och Jinping–Sunan i Kina.

Kraven på säker och tillförlitlig kraftöverföring har ökat och ABB har fortsatt att driva utvecklingen och tänja gränserna för ultrahögspänd likström (UHVDC). Med UHVDC kan en större mängd elkraft överföras över ännu längre avstånd på ett effektivt och konkurrenskraftigt sätt, men också med minimala förluster och utan att kompromissa med tillförlitligheten.

ABB har nyligen typtestat världens första 800kV transformator till en UHVDC-länk i Kina med en effekt av 10 000 MW, vilket innebär nytt världsrekord för UHVDC-teknik i termer av överföringskapacitet.

Transformatorn är en nyckelkomponent i den kinesiska ±800kV UHVDC-länken Shanghaimiao-Shandong med kapacitetet att överföra 10 000 megawatt, motsvarande elbehovet för mer än 20 miljoner människor.

Framgångsrikt typtestad UHVDC-transformator