Uusi energiatehokkuuden maailmanennätys

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2017.

ABB:n tahtimoottorilla on tehty uusi maailmanennätys. Kuusinapaisen 44 megawatin tahtimoottorin hyötysuhde testattiin ennen moottorin toimitusta. Testitulokset osoittivat hyötysuhteen olevan 0,25 % parempi kuin sopimuksessa määritetty 98,8 %, mikä on sähkömoottorien uusi maailmanennätys. Parantunut hyötysuhde säästää moottorin 20-vuotisen elinkaaren aikaisissa sähkökustannuksissa noin 450 000 euroa.

”Tahtimoottorien hyötysuhde on todella korkea ja ne ovat tunnetusti laadukkaita ja luotettavia. Moottorien luotettavuus perustuu niiden kuumenemista ja tärinää hillitsevään rakenteeseen. Olemme teknologian suunnannäyttäjä ja haluamme edistää energiavallankumousta”, sanoo Sami Atiya, ABB:n Robotics and Motion -divisioonan johtaja.

Maailmanennätys tehtiin testeissä yhdessä asiakkaan kanssa, joka käyttää ABB:n tahtimoottoreita kompressorien voimanlähteenä. Kyseinen tahtimoottori on vaihtovirralla toimiva erikoismoottori, jonka mitat ovat 5 x 4 x 4 metriä ja jonka teho on 44 megawattia. Tahtimoottoreilla käytetään tyypillisesti ilmatislaus-, kaasu-, öljy-, kemian-, meri-, metalli-, kaivos-, vesi-, sellu- ja paperiteollisuuden puhaltimia, pumppuja, valssaimia, kaivosnostureita ja kompressoreja.