ABBs samarbeidsrobot YuMi feirer dirigentdebuten med Andrea Bocelli

2017-09-14 - YuMi, ABBs toarmede samarbeidsrobot, gjorde sin operadebut tirsdag da den dirigerte den italienske tenoren Andrea Bocelli og Lucca filharmoniske orkester foran 800 gjester på Teatro Verdi i Pisa, Italia. Sammen fremførte de "La Donna è Mobile", den kjente arien fra Verdis "Rigoletto".- Det var veldig moro å opptre med YuMi, fortalte Bocelli etter konserten som ble holdt i forbindelse med en galla under den første internasjonale robotfestivalen i Toscana.

– Det var en bekreftelse på at en robot virkelig kan dirigere et orkester, men selvfølgelig kun med god hjelp fra talentfulle ingeniører og en ekte maestro.

Maestro Andrea Colombini, dirigent for Lucca filharmoniske orkester, bidro til å forberede YuMi for oppgaven i to trinn. Under øvelser ble Colombinis bevegelser registrert med såkalt følg-meg-programmering, hvor robotens to armer ble ledet til å følge bevegelsene. Deretter fulgte finjustering av bevegelsene med ABBs RobotStudio-programvare, hvor de ble synkronisert med musikken. Hele prosessen tok kun to dager.

- Vi skriver historie i kveld og skaper fremtiden for robotapplikasjoner, sa ABBs konsernsjef Ulrich Spiesshofer.

- YuMi demonstrerte hvor intuitiv og autodidakt maskinen er, og hvor bra vår programvare virkelig er for å lære bevegelsene til en dirigent, føle musikken, og virkelig dirigere et helt orkester.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) er en pionér med ledende teknologi innen elektrifiseringsprodukter, roboter og drivsystemer, industriell automatisering og kraftnett, som betjener kunder innen energiforsyning, industri samt transport og infrastruktur over hele verden. I fortsettelsen av mer enn 125 års innovasjonshistorie, skriver ABB nå nye kapitler innen industriell digitalisering og er en drivkraft bak energiomstillingen og den fjerde industrielle revolusjonen. ABB er til stede i mer enn 100 land og har ca. 132 000 ansatte. www.abb.no

Søk