ABB tar hem order värda 70 miljoner dollar för utrustning som ska utvidga den europeiska järnvägsflottan

2017-02-16 - ABB:s traktionsteknik ska ge järnvägsoperatörerna i Schweiz, Sverige och Ungern tillförlitligare och energieffektivare tåg.
ABB har tagit hem order värda 70 miljoner dollar från den schweiziska tågtillverkaren Stadler för att leverera toppmodern traktionsutrustning och kraftförsörjning ombord till tre europeiska järnvägsoperatörer. Den nya utrustningen kommer att möjliggöra mer hållbar regional och lokal kollektivtrafik i städer med förbättrade anslutningar mellan städer, mindre trängsel och minskade utsläpp.

Toppmoderna traktionssystem från ABB med integrerad kraftförsörjning och traktionstransformatorer ombord kommer att installeras i 80 eltåg från Stadler för lokala rutter och mellan städer i Schweiz, Sverige och Ungern. Traktionssystemen konverterar el från starkströmsluftledningar till de spänningsnivåer som krävs för tågmotorer och tillhandahåller den el som krävs för kraftsystemen. ABB:s kompaktare, lättare traktionsteknologi ger en effektivare drift liksom bättre utrymme och ökad komfort för passagerarna.

"ABB har varit en viktig partner till järnvägsindustrin från dess början. Historiska milstolpar runt om i världen för traktionsutrustning och infrastruktur skulle vara otänkbara utan ABB:s innovativa tekniker”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. "Vi är hedrade att vara partner till Stadler, en av världens mest innovativa och framgångsrika järnvägsföretag, under många decennier. Vi är särskilt stolta över den senaste tidens Stadler-order eftersom de visar upp innovationskraften i två ledande schweiziska företag."

ABB:s traktionskonverterare och traktionstransformatorer kommer att installeras på Stadlers FLIRT-tåg (Fast Light Innovative Regional Train) av senaste generationen för den schweiziska operatören Schweizerische Südostbahn (SOB). De 11 nya tågsätten som drivs av ABB-teknik kommer att användas på den populära Voralpen-Expresslinjen mellan St. Gallen och Luzern, den smidigaste järnvägsförbindelsen som förbinder centrala Schweiz med den östra delen. ABB:s traktionsteknologi har redan driftsatts framgångsrikt i Stadlers befintliga SOB-flotta.

Traktionskonverterare för 14 nya tåg till den schweiziska operatören Regionalverkehr Bern-Solothurn (RBS) och för 12 tåg till Appenzeller Bahnen (AB) har också beställts. ABB:s leveransomfattning innefattar takmonterade traktionskonverterare med integrerad kraftförsörjning.

Ordern innefattar också ABB traktionsteknik för 33 tåg av dubbeldäckartyp för det svenska järnvägsföretaget Mälab, som bedriver regionaltågstrafik väster om Stockholm. Traktionsutrustningen kommer att ge mer kraft och ökad tillförlitlighet, i synnerhet under tuffa nordiska vinterförhållanden.

Dessutom kommer ABB:s kompakta traktionskonverterare med integrerade hjälpkonverterare, transformatorer och batteriladdare att strömförsörja 10 FLIRT-tåg av senaste generationen för Ungerns regionaltågsoperatör GYSEV.

"Vår banbrytande teknik hjälper järnvägsoperatörer med mycket pålitliga och energieffektiva traktionssystem – både till förorts- och interregionala tåg", säger Sami Atiya, chef för ABB:s division Robotics och Motion. "Vi är mycket stolta över att ha fått dessa order och fortsätter att jobba för att vara förstavalspartner."

ABB har en lång historia av att tillhandahålla innovativa och energieffektiva tekniker till järnvägssektorn, med tillverkning och service av alla komponenter och delsystem i nät för pendeltåg, regionaltåg och höghastighetståg för järnvägsinfrastruktur och rullande materiel. ABB tillhandahåller även service och support under hela livscykeln inklusive underhåll och uppgraderingar av sin stora, installerade bas världen över.

Beställningarna lades under fjärde kvartalet 2016.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 132 000 medarbetare. www.abb.com
Media Relations
Tel: +41 43 317 65 68
media.relations@ch.abb.com
ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

SökVILL DU VETA MER?