ABB:lle 100 miljoonan kauppa tasasähköyhteydestä Ahvenanmaan ja manner-Suomen välille

ABB ja Ahvenanmaan energiayhtiö Kraftnät Åland Ab ovat allekirjoittaneet sopimuksen HVDC- sähkönsiirtoyhteyden toimittamisesta Ahvenanmaan ja manner-Suomen välille. Noin 100 miljoonan euron toimitus parantaa maakunnan sähkönsaannin luotettavuutta sekä mahdollistaa Ahvenanmaan tuulisähkön hyödyntämisen mantereen puolella.
ABB ja Ahvenanmaan energiayhtiö Kraftnät Åland Ab ovat allekirjoittaneet sopimuksen HVDC- sähkönsiirtoyhteyden toimittamisesta Ahvenanmaan ja manner-Suomen välille. Noin 100 miljoonan euron kauppa sisältää 160 kilometrin pituisen 100 megawatin merikaapelin Ahvenanmaan Jomalan ja Naantalin välille sekä konvertteriasemat molemmille paikkakunnille. Kokonaisuudessaan Kraftnät Åland investoi sähkönsaannin varmistamiseksi 125 miljoonaa euroa.

Siirtoyhteys parantaa Ahvenanmaan sähkönsaannin luotettavuutta. Tällä hetkellä suurin osa maakunnan sähköstä tuodaan 80 megawatin vaihtosähkölinkkiä pitkin Ruotsista. Uusi siirtolinkki otetaan käyttöön vuonna 2015.

Lähes neljännes Ahvenanmaalla käytetystä sähköstä on tuotettu tuulivoimalla. Ahvenanmaalla on suunnitelmia kasvattaa tuulivoiman osuutta merkittävästi. Esillä on ollut muun muassa 50 megawatin tuulipuiston rakentaminen läntiselle Ahvenanmaalle.

Tämä tarkoittaisi sitä, että jopa 80 prosenttia maakunnan sähkönkulutuksesta voitaisiin kattaa tuulivoimalla. ABB:n kehittämä HVDC-tekniikka mahdollistaa tuulella tuotetun sähkön siirron manner-Suomeen energiatehokkaasti.

HVDC (High-Voltage Direct Current) eli suurjännitteinen tasavirtatekniikka on ABB:n yli 60 vuotta sitten kehittämä tekniikka, joka parantaa sähkönsiirron tehokkuutta pitkillä välimatkoilla.

ABB sai ensimmäisen HVDC-linkin valmiiksi vuonna 1954 ja on toimittanut yli puolet maailman HVDC-projekteista.

Tasavirtaa (DC, Direct Current) käytettäessä energiahäviöt ovat pienemmät kuin vaihtovirtaa (AC, Alternate Current) käytettäessä. Vaihtovirta muunnetaan konvertteriasemalla ja siirretään vastaanottopisteeseen ilmajohtoa tai kaapelia pitkin. Tämän jälkeen virta muunnetaan takaisin vaihtovirraksi toisella konvertteriasemalla ja syötetään vaihtovirtaverkkoon.

ABB (www.abb.fi) on johtava sähkövoima- ja automaatioteknologiayhtymä, jonka tuotteet, järjestelmät ja palvelut parantavat teollisuus- ja energiayhtiöasiakkaiden kilpailukykyä ympäristömyönteisesti. ABB:n palveluksessa työskentelee noin 100 maassa yli 145 000 henkilöä, joista Suomessa lähes 7 000.