ABB slutför försäljning av kabelverksamheten till NKT

2017-03-01 - 2017-03-01 – ABB har framgångsrikt slutfört försäljningen av företagets verksamhet inom högspänningskablar och kabeltillbehör till NKT Cables, som nu blir ledande inom högspänningskablar. Transaktionen slutfördes den 1 mars 2017.
Avyttringen, som tillkännagavs i september 2016, ligger i linje med ABB:s satsning på en aktiv portföljförvaltning, vilket är centralt i strategin Next Level. Genom att kombinera två starka kabelportföljer med förankring i ett gemensamt nordiskt arv, samtidigt som tillgång till produkterna bibehålls genom ett långsiktigt strategiskt samarbete, skapas nu en mer konkurrenskraftig kabelverksamhet i större skala under NKT Cables ägarskap. ABB och NKT Cables kommer att arbeta tillsammans med framtida projektmöjligheter och forskning och utveckling (FoU) som en del av det strategiska samarbetet.

”Vi är glada att ha slutit avtal om avyttringen med NKT Cables, som är erfarna specialister på denna marknad och med lång och framgångsrik historia inom högspänningskablar. Genom transaktionen kombineras två kabelportföljer som i hög grad kompletterar varandra, något som förväntas leda till en ökad konkurrenskraft och ännu bättre service till våra globala kunder”, säger Claudio Facchin, global chef för ABB:s division Power Grids. ”Vi ser fram emot att bygga vidare på vår nya affärsrelation i det långsiktiga strategiska samarbetet mellan ABB och NKT Cables.”

ABB:s tidigare verksamhet inom kabelsystem och kabeltillbehör tillhandahåller nyckelfärdiga lösningar som innefattar design, teknik, leverans, installation, driftsättning och service. Verksamheten har cirka 1 000 anställda och har en toppmodern tillverknings- och FoU-anläggning för högspända mark- och sjökablar i Karlskrona. Verksamheten för kabeltillbehör finns i Alingsås. Överföringen av tillgångar innefattar också ett nytt banbrytande kabelläggningsfartyg som är under konstruktion. Verksamheten har mer än hundra års erfarenhet av en mängd olika tillämpningar och har driftsatt hundratals växelströms- och likströmslänkar runt om i världen.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 132 000 medarbetare. www.abb.com

Om NKT Cables
NKT Cables utvecklar, tillverkar och levererar kraftkablar till högspännings-, mellanspännings- och lågspänningslösningar huvudsakligen inom växelströmssektorn. Företaget har större produktionsanläggningar i Europa samt säljkontor runt om i världen och har cirka 2 800 medarbetare. 2016 låg omsättningen på 1,0 miljarder euro.

För mer information kontakta:
Media Relations
Tel: +41 43 317 65 68
media.relations@ch.abb.com
ABB Ltd
Affolternstrasse 44
CH-8050 Zurich, Schweiz

Sök