Енергийният пример на остров Робен, затвора на Мандела

Безжична технология на АББ за микромрежи дава възможност на южноафрикански обект от Списъка на световното културното наследство да функционира с устойчива и надеждна слънчева енергия, и да служи като световен модел за бъдещето на чистата енергия.

Географските особености на остров Робен, Южна Африка, представляват толкова голямо предизвикателство, че векове наред той е дом на печално известен, изложен на палещо слънце и брулещи ветрове затвор. Това е мястото, където Нелсън Мандела прекарва 18 години по време на своята трудна, но в крайна сметка успешна битка да сложи край на Апартейда. Островът сега служи като музей и се е превърнал в образец на бъдещето на чистата енергия.

За да осигури електрозахранването на остров Робен, представляващ обект от Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, Отделът по туризъм на Южна Африка монтира нова, захранвана със слънчева енергия микромрежа, изградена с усъвършенствани технологии на АББ. Инсталацията осигурява достатъчно електричество за близо 2 000 души, които посещават острова всеки ден и за над 100 екскурзовода и персонал, работещ в музея.

Микромрежата, която по същество представлява електрическа мрежа от малък мащаб, ще даде възможност на остров Робен да намали драстично използването на замърсяващите въздуха дизелови генератори, които досега са били единственият източник на електроенергия за острова. АББ има монтирани над тридесет микромрежи в най-различни условия по света и може да адаптира тази технология и за други острови или места, където географски отделено население споделя нуждата от чиста, устойчива и стабилна енергия, отделно от големите обществени електрически мрежи.

Жителите виждат това като поредния начин, по който остров Робен може да вдъхнови света чрез визия и личен пример. „Остров Робен трябва винаги да бъде фар на надеждата за всички,” каза Вусумзи Мконго, който бил арестуван на 24-годишна възраст и държан като политически затворник на острова години наред. В момента той е на 63 години и е един от екскурзоводите на острова. “Убеден съм, че бъдещето изглежда по-светло.”

Микромрежата разчита на обширни дигитални функционалности, за да постига оптимална ефективност. Функция за дистанционно наблюдение от ABB AbilityTM осигурява възможност системата да бъде наблюдавана и ръководена от Кейп Таун, намиращ се на 9 километра по вода с опасни подводни течения. Дистанционното приспособление елиминира и нуждата от поддържането на работна сила на острова, чийто бурен климат понякога затруднява пътуването до и от сушата.

Остров Робен, който разполага и с работещо пристанище и фар, има общите енергийни нужди на малко село – което е еквивалентно на нуждите на около 130 домакинства. Преди микромрежата да бъде пусната в експлоатация, островът е разчитал изцяло на дизелови генератори, което налагало изгарянето на около 600 000 литра гориво годишно, при това на висока цена и създавайки значително замърсяване. Очаква се микромреждата да намали разходите за гориво и въглеводородните емисии с до 75 %, осигурявайки възможност на острова да функционира на слънчева енергия в поне девет месеца от годината и ползвайки дизеловото гориво само като резервен вариант.

“Микромрежите са ключов елемент от мрежите на бъдещето”, заяви Клаудио Фачин. “Това, което внедряваме като технология на остров Робен, определено е един от основополагащите примери за това какво можем да направим за бъдещето на по-силните, по-умни и по-зелени мрежи”.

Микромрежата на остров Робен прихваща слънчева енергия от множество фотоволтаични панели в югоизточната част на острова, които покриват район с размера на футболно игрище и имат максимален капацитет от 667 киловата. 12 соларни инвертора преобразуват постоянния ток (DC), излизащ от соларните панели, в променлив ток (AC), необходим за доставяне на електрическа енергия за острова. Микромрежата може да работи на слънчева енергия през целия ден, с помощта на мощни батерии, които има капацитета да осигуряват захранване в продължение на около седем часа след като слънцето залезе.

Проектът е част от инициатива за устойчив туризъм, финансирана от Отдела по туризъм и бе изпълнен за SOLA Future Energy – дружество за инженерство, обществени поръчки и възложителство.

Допълнително предимство на безжичната мрежа е това, че няма нужда от изкопи за кабели, което помага за опазването на местната природа. Остров Робен е включен в програмата за национално наследство на Южна Африка и е дом на над 20 000 африкански пингвина, стада южноафрикански газели – националният талисман на Южна Африка, както и резерват за птици.

“Това място е моята страст,” споделя г-н Мконго, екскурзоводът, който цени високо опазването както на природната, така и на историческата значимост на остров Робен. „От миналото мога да науча много, тъй като то ме е направило това, което съм днес.”

SearchCONTACT US