ABB driftsätter världens längsta kraftöverföringslänk i Brasilien

2014-09-02 - HVDC-länk ska transportera 3 150 megawatt (MW) över ett avstånd av 2 400 kilometer med minimala överföringsförluster. ABB i Ludvika står bakom tekniken och medarbetare från ABB i Sverige och Brasilien har gemensamt idriftsatt länken.
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har framgångsrikt satt i drift omriktarstationerna till HVDC-länken Rio Madeira i Brasilien och slutlevererat projektet till Abengoa. Med sina cirka 2 400 kilometer är kraftförbindelsen den längsta HVDC-länken i världen, med uppgift att leverera 3 150 MW el från två vattenkraftverk i landets nordvästra del till São Paulo, Brasiliens ekonomiska centrum.

”Denna HVDC-länk ska integrera förnybar energi från avlägsna källor och överföra miljövänlig el på ett tillförlitligt och effektivt sätt över mycket stora avstånd med minimala förluster till miljoner konsumenter”, säger Claudio Facchin, chef för ABB:s division Power Systems. ”ABB är stolta över att få fortsätta hjälpa Brasilien i arbetet att stärka landets elnät.”

Utöver de två 3 150 MW omriktarstationerna till den rekordlånga kraftförbindelsen har ABB också levererat en 800 MW back-to-back HVDC-station som överför el till de omgivande AC-näten (växelström) i nordvästra Brasilien.

Dessa är den fjärde och femte kraftlänken i Brasilien som använder HVDC-teknik från ABB. Tidigare har företaget levererat de två Itaipu-länkarna, 1984 och 1987, samt de två sammankopplingarna av elnäten mellan Brasilien och Argentina 1999 respektive 2002.

HVDC-tekniken ger lägre förluster över långa avstånd och mindre avtryck än traditionella AC-system. Den har också förmåga att stabilisera intermittent el, som annars kan ge störningar i elnätet, och är därför idealisk för att transportera el från avlägsna förnybara källor till befolkningstäta områden där den behövs.

ABB utvecklade HVDC-tekniken (överföring av högspänd likström) för 60 år sedan och har levererat runt 90 HVDC-projekt runt om i världen med en total installerad kapacitet om mer än 95 000 MW, vilket är runt hälften av den globala installerade basen. ABB är fortfarande ledande inom HVDC-innovation och har en unik position i branschen tack vare egen tillverkning av krafthalvledare, omriktare och högspänningskabel som är nyckelkomponenterna i ett HVDC-system.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 50 25
press@se.abb.com

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube