Solar Impulse landar i Europa, banar väg för framtidens hållbara transporter

2016-06-23 - Det banbrytande soldrivna flygplanet har genomfört den första flygningen i sitt slag över Atlanten och visat att den senaste generationen hållbar teknologi kan möjliggöra en ny epok av miljöanpassade transportsystem.
Tidigare idag landade Solar Impulse, flygplanet som drivs enbart av solkraft, efter en 71 timmar lång Atlantflygning från New York till Sevilla i Spanien, en delsträcka i den banbrytande jorden runt-flygning som planet inledde i Abu Dhabi förra året. Tack vare den senaste generationen av högteknologiska solceller, batterier och lättviktigt kompositmaterial kan planet genomföra den till synes omöjliga uppgiften att flyga jorden runt utan någon som helst användning av fossila bränslen. Projektet visar tydligt hur ny teknik kan vara en dörröppnare för 100 procent hållbara transporter i framtiden.

Foto: Solar Impulse, Revillard.

En av flygplanets två piloter, André Borschberg, sa: ”Det här flygplanet är i grunden ett flygande smart elnät som samlar in energi från förnybara källor och sedan använder den effektivt när den behövs, även om det är vid en annan tidpunkt än när den genererades.” Solar Impulse har ett större vingspann än en 747:a men väger inte mer än en vanlig personbil. Ett högeffektivt batterisystem av lithium/polymer gör att planet kan flyga lika bra på natten som i fullt solljus.

Den andra piloten, Bertrand Piccard, som är initiativtagare till och ordförande för Solar Impulse, sa: ”Världen kan bli mycket mer energieffektiv om all den här tekniken tillämpas i större skala. Det är exakt vad vår partner ABB arbetar med – att sprida dessa innovationer på ett sätt som gör att hela världen kan dra nytta av dem.”

Solar Impulse är i själva verket ett lysande exempel på hur avancerad teknik är på väg att revolutionera transportsektorn. ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer poängterade att företaget tillhandahåller en allt större portfölj av produkter och lösningar som ökar transportsystemens effektivitet och samtidigt minskar deras miljöpåverkan ur flera olika aspekter. ”ABB strävar efter att hitta nya sätt att driva världen utan att förbruka den”, sa Spiesshofer.

Regenerativa bromssystem i eldrivna tåg, spårvagnar och andra fordon bidrar också till betydligt förbättrad energieffektivitet. ABB:s produktportfölj ENVILINE inbegriper regenerativa bromssystem och andra högeffektiva strategier för att minska energianvändningen i DC-drivna traktionssystem med så mycket som 30 procent.

Elbussar och andra elfordon blir allt mer praktiska och vinner snabbt en ökad accept tack vare utvecklingen av nya snabbladdstationer – som laddar batterierna på några minuter istället för timmar. Ett nytt stadsbussnät i Geneve och ett annat under uppbyggnad i Namur, Belgien, använder sig av snabbladdare från ABB för att uppnå kostnadseffektiv och utsläppsfri kollektivtrafik. Eldrivna urbana transportnät förbättrar stadsluften och minskar trafiktätheten i stadskärnor runt om i världen.

Färska innovationer har också bidragit till mer hållbara lösningar inom sjöfarten. ABB:s framdrivningssystem Azipod, där eldrivna motorer sitter monterade i en kapsel utanpå skrovet på stora fartyg, genererar dramatiska ökningar i energieffektivitet och manövrerbarhet till sjöss. Företagets lösning OCTOPUS använder big data, smarta sensorer och avancerad anslutningsbarhet för att hjälpa fartyg att välja den mest effektiva rutten och samtidigt varna för oväder och andra potentiella faror.

Solar Impulse representerar det allra första stadiet i en ny gyllene era av miljöanpassade transportsystem. ”Vi ser enorma möjligheter för hållbara transporter”, kommenterade Spiesshofer. ”Den senaste teknikutvecklingen banar väg för betydande framsteg när det gäller energieffektivitet och produktivitet och vi är bara i början av att realisera den fulla potentialen av alla dessa förändringar.”

ABB (www.abb.com) i är ett ledande globalt teknikföretag inom kraft och automation. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för kunder inom energi, industri, transport och infrastruktur. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
Media Relations
Saswato Das, Antonio Ligi, Sandra Wiesner
Tel: +41 43 317 65 68

media.relations@ch.abb.com

ABB Ltd

Affolternstrasse 44

8050 Zurich

Switzerland