ABB utser Ulrich Spiesshofer till koncernchef

Chefen för divisionen Discrete Automation and Motion division utsedd att efterträda Joe Hogan från 15 september
2013-06-17 – Styrelsen för ABB har enhälligt utnämnt Ulrich Spiesshofer, chefen för divisionen Discrete Automation and Motion (DM), till ny koncernchef att efterträda Joe Hogan i denna roll från 15 september 2013. Hogan stannar därefter i ABB under några månader som Senior Advisor till styrelsen.

Spiesshofer tillträdde ABB:s företagsledning 2005 och utsågs till chef för DM 2009. Under hans ledning har divisionen dubblat sina intäkter via organisk tillväxt och förvärv och framgångsrikt integrerat verksamheten Baldor – ABB:s största förvärv genom tiderna. Han har ökat vinstmarginalerna genom en turnaround i Robotics samt lett den lönsamma tillväxten och det beslutsamma genomförandet av aktiviteter i Motors and Drives.

”ABB har utvecklat en stark kompetensbas: Jag är mycket glad för att företaget har rekryterat en koncernchef internt, som har starka resultat bakom sig och en djup kunskap om ABB:s portfölj”, säger Hubertus von Grünberg, ABB:s ordförande. ”Ulrich har varit en nyckelperson när det gäller att forma och genomföra ABB:s strategi, och integrationen av Baldor kan ses som ett skolexempel på framgångsrika stora förvärv.”

Spiesshofer har också initierat andra tillväxtfrämjande aktiviteter i DM baserade på både organisk tillväxt och förvärv. Dessa har hjälpt divisionen att växa snabbare än marknaden och bredda affären till nya områden såsom e-mobility och avbrottsfri kraft (UPS), såväl som att förbättra verksamhetens geografiska balans. Med det planerade förvärvet av Power-One kan ABB bli en ledande global leverantör av växelriktare för solkraft. Hans efterträdare i rollen som chef för DM kommer att meddelas inom kort.

Koncernchef Joe Hogan säger: Ulrich har gjort ett fantastiskt jobb i DM utifrån gedigen kunskap och erfarenhet som han har förvärvat under många år i och utanför ABB. Genom hans starka bidrag och teamkänsla har vår strategi på medellång sikt gjort stora framsteg.”

Innan Ulrich Spiesshofer tog över som chef för DM var han ansvarig för Corporate Development och ledde strategiutvecklingen. Han ledde strategiarbetet tvärs över kraft- och automationsverksamheterna i mycket nära samarbete med ABB:s samtliga team. Detta inkluderade ABB:s strategi för samgåenden och förvärv samt bildandet av ABB:s enhet för teknikinvesteringar i tillväxtföretag. I sin roll har han stärkt kvaliteten i ABB:s operativa verksamhet och inköpsprocesser, och därmed lagt grunden för ABB:s sparprogram som har genomförts under de senaste åren av kris i världsekonomin.

”Jag är glad för möjligheten att få leda ABB och betjäna våra kunder och bygga vidare på Joes framgångar”, säger Spiesshofer. ”Jag ser fram emot att få fortsätta arbeta tillsammans med alla mina kolleger i Executive Committe och i hela ABB: Tillsammans ska vi fortsätta att driva lönsam tillväxt för vårt företag.”

Innan Spiesshofer började vid ABB arbetade han vid Roland Berger Strategy Consultants i tre år och vid A.T. Kearney management consultants i 11 år, där han byggde upp en framgångsrik konsultverksamhet inom branscher som olja och gas, energi, telekom och fordonsindustrin i Europa, Asien samt Nord- och Sydamerika. Han har en master i Business Administration and Engineering och PhD i Economics, båda från University of Stuttgart, Tyskland.

För mer information kontakta:
Media Relations:
Thomas Schmidt, Antonio Ligi
(Zurich, Schweiz)
Tel: +41 43 317 6568
media.relations@ch.abb.com

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube

Sök