Specialdesignade elcentraler ger energi till skid-VM

Bakom varje framgångsrik skidåkare finns ett skickligt vallateam. Och bakom varje vallateam står Kabeldon fördelningscentraler från ABB som kan pumpa ut stora mängder el, oavsett väder.
En vanlig vinterdag är Lugnets skidstadion i Falun visserligen en välbesökt plats, men drar ändå inte mer än ungefär 1,9 MWh. Så är det garanterat inte nu.

För under Skid-VM i längdskidor, backhoppning och nordisk kombination gör 700 skidåkare upp om inte mindre än 21 världsmästartitlar - och ingen av dem vinner medalj utan framgångsrik vallning. Den är inte bara avgörande - den är också väldigt strömkrävande.Strömförbrukningen femdubblas

Totalt kommer strömförbrukningen under VM att femdubblas till hela 10 MWh. Inte enbart på grund av vallningen, men de 106 containrar som sätts upp för att varje nation ska kunna ha sin egen vallabod bidrar självklart till den ökade åtgången.

"Dels ska de vara uppvärmda, dels krävs också en hel del ström för att de ska kunna valla", förklarar Christer Johansson, till vardags driftschef på Falu Energi & Vatten, just nu elansvarig för Skid-VM."De måste till exempel kunna värma vallan de lägger på, men sedan handlar skidåkning idag också mycket om skidans struktur, så de har stora slipmaskiner med sig för att få till exakt rätt yta. Och sedan tillkommer ju bussarna också..."

Bussarna är de tiotal långtradare som de mer etablerade längdnationerna har med sig för att ge sina vallateam plats att jobba.

"Norges är störst och drar 63 ampere, de medelstora bussarna drar väl ungefär 32 och de små containrarna vi tillhandahåller ungefär 16. Så det är en del ström som ska fram."

Skåp som tål både väder och vind

För att klara av att förse alla vallabodar och bussar med den ström de behöver har Skid-VM köpt in Kabeldon fördelningscentraler från ABB som placerats ut på stadion.

"Det här är skåp som både kan leverera stora mängder ström och klarar att stå ute i alla väder", förklarar Stefan Johansson på Elfördel i Alingsås.

Företaget har jobbat med ABB i många år och har modifierat skåpen för att de ska passa Skid-VM:s behov, bland annat genom att förse skåpen med robusta uttag på utsidan.

"Genom dem kan användarna ansluta på ett säkert sätt, utan att de behöver öppna skåpet", säger Stefan Johansson.Alternativet för Skid-VM hade varit att skaffa byggskåp, två gånger två meter stora och uppställda på stora slädar över hela anläggningen.

"Men det ser betydligt bättre ut med centralerna", konstaterar Christer Johansson. "De blir mindre och är de gjorda för att stå ute, så det var egentligen aldrig ens något val för oss att ta något annat."


Text: Karin Aase Foto: Ulf Palm och ABB

DET GÖR ABB
ABB i Alingsås levererar, tillsammans med Elfördel, fördelningscentraler till VM i längdskidåkning i Falun. Dessa försörjer 106 vallningsbodar och ett tiotal långtradare med ström under mästerskapen. Strömförbrukningen femdubblas på Lugnets skidstadion under VM, till 10 MWh.