ABB utnämner Timo Ihamuotila till ny Chief Financial Officer

2016-10-27 - ABB offentliggör idag att Timo Ihamuotila har utnämnts till Chief Financial Officer och medlem av koncernledningen med start 1 april 2017. Ihamuotila efterträder nuvarande CFO Eric Elzvik under en ordnad övergångsprocess. Elzvik kommer att ta upp karriärmöjligheter utanför ABB efter en överlämningsperiod i andra kvartalet 2017.
    • Timo Ihamuotila börjar på den ledande tekniska pionjären ABB från Nokia som Chief Financial Offiicer, med start 1 april 2017
    • Timo Ihamuotila är en beprövad Chief Financial Officer med omfattande erfarenhet inom kommunikation, mjukvaru- och tjänstesektorerna, aktiv portföljförvaltning och operativ prestandaförbättring
    • Timo Ihamuotila har djup förståelse för företagsomvandling och digitala affärsmodeller
    • Ett stort språng inom digitalisering är en viktig del i steg 3 av ABB:s strategi “Next Level”: Efter att annonserat rollen som Chief Digital Officer blir ny CFO avgörande för att omvandla ABB som ledare i digitala industrier
Ihamuotila kommer till ABB från Nokia, där han innehaft rollen som CFO sedan 2009. I denna roll var han en nyckelspelare i att stötta omvändningen samt ompositionera Nokia som en ”global ledare inom teknologier som för samman människor och saker” genom förändringar i affärsmodellen, aktiv portföljhantering och operativ förbättring.

Ihamuotila tar med sig 26 års erfarenhet inom kommunikations- och banksektorn och har djup erfarenhet inom områdena finans, controlling, förvärv samt kommersiell och allmän ledning.

”Timo är en CFO med imponerande globala meriter”, säger koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Han har omfattande och djup erfarenhet inom alla aspekter av finansområdet, liksom i att omvandla verksamheter i tider av industriell digitalisering. Med sin breda expertis, från finansiell till kommersiell och företagsledning, är han en ideal person att leda vår finansorganisation och delta i att driva ABB:s pågående omvandling som ledare i den digitala industrin. Det gläder mig att välkomna Timo till vår koncernledning i dessa spännande tider, då vi fokuserar på att frigöra maximalt värde för alla aktieägare”, säger Spiesshofer.

”Samtidigt vill jag varmt tacka Eric Elzvik redan nu för hans långa och enastående engagemang och många värdefulla bidrag till ABB under mer än 3 decennier. Under Erics tid som CFO har en ny kultur kring hur vi hanterat kassaflödet tillsammans med en betydande förbättring av vårt rörelsekapital, en fundamental produktivitetsförbättring av finansfunktionen och många portföljaktiviteter framgångsrikt etablerats och levererats. Vi önskar Eric allt det bästa i nästa steg av hans professionella karriär, som han kommer ta sig an efter att den ordnade överlämningsprocessen fullgjorts i andra kvartalet.”

Innan han gick in i sin nuvarande roll, har Ihamuotila tidigare haft positioner på det finska kommunikationsteknologibolaget som inkluderar Executive Vice President of Sales, VD för en affärsenhet samt Group Treasurer. Tidigare under sin karriär har han varit anställd i Citibank och Kansallis Bank. Han är civilekonom och har en forskarexamen i finans från Handelshögskolan i Helsingfors.

”Jag är mycket glad att börja hos ABB under ett sådant avgörande skede i dess omvandling, då man rör sig till nästa nivå och utökar sitt digitala erbjudande och hjälper sina kunder att utnyttja energirevolutionen och den fjärde industriella revolutionen”, säger Ihamuotila. ”Jag ser fram mot att driva en hållbar tillväxt och accelerera värdeskapandet i hela ABB tillsammans med koncernledningen.”

Elzvik började hos ABB 1984 och har under sin långa och utmärkande karriär haft en mängd ledande roller i Sverige, Singapore och Schweiz, inklusive Head of Corporate Development och Head of Mergers & Acquisitions and Joint Ventures. Från 2006 var han CFO för divisionen Automation Products, och 2010 blev han CFO för divisionen Discrete Automation and Motion. Han tjänstgör ABB som CFO för koncernen sedan februari 2013.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät, som betjänar kunder inom energibolag, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. I över 40 år har ABB drivit utvecklingen av framtidens industriella digitalisering. Med över 70 miljoner enheter uppkopplade genom sin installerade bas på över 70 000 styrsystem över samtliga kundsegment har ABB en idealisk position för att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. Med över 130 års erfarenhet bedriver ABB idag verksamhet i över 100 länder och har cirka 135 000 anställda. www.abb.com

För mer information kontakta:
Media Relations
Tel: +41 43 317 65 68
media.relations@ch.abb.com
Investor Relations
Tel. +41 43 317 71 11
investor.relations@ch.abb.com
ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Sök