АББ и IBM си партнират в областта на индустриални решения с изкуствен интелект

2017-04-26 - Компаниите комбинират ABB Ability™ и IBM Watson, за да предоставят ненадмината стойност за клиента
АББ и IBM (NYSE: IBM) обявиха днес стратегическо сътрудничество, което ще обедини водещото в сектора дигитално портфолио на АББ – „ABB Ability”, с когнитивните способности на „IBM Watson Интернет на нещата”, за да отключи нова стойност за клиенти в комуналния, промишления и транспортно-инфраструктурния сектори.

Клиентите ще могат да се възползват от задълбочените познания в областта и обширното портфолио от дигитални решения на АББ, комбинирани с експертния опит на IBM в изкуствения интелект и машинното обучение, както и различни индустриални вертикали. Първите две съвместни продуктови решения, задвижени от ABB Ability и Watson, ще внесат когнитивни прозрения в реално време в производствените бази и умните енергийни мрежи.

“Тази мощна комбинация бележи следващото ниво на индустриални технологии, преминавайки отвъд настоящите свързани системи, които просто събират данни. Целта е индустриалните операции и машини да използват тези данни за да усещат, анализират, оптимизират и да предприемат действия, които осигуряват по-дълги експлоатационен живот, бързина и производителност за клиентите от промишления сектор,” сподели изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. “С инсталирана база от 70 млн. свързани устройства, 70 000 системи за дигитално управление и 6 000 корпоративни софтуерни решения, АББ е доверен лидер в индустриалното пространство и разполага с четиридесетгодишна история на създаване на дигитални решения за клиенти. IBM е лидер в областта на изкуствения интелект и когнитивното изчисляване. Заедно IBM и АББ ще създават мощни решения, за да могат клиентите да се възползват от предимствата на Четвъртата индустриална революция.”

Нова серия революционни решения
Новата серия революционни решения, разработени от АББ и IBM, ще помагат на фирмите да се справят по съвсем нов начин с някои от най-големите им промишлени предизвикателства, като подобряването на контрола на качеството, намаляването на времето на принудително спиране на работата и увеличаването на скоростта и производителността на промишлените процеси. Тези продуктови решения ще преминат отвъд настоящите свързани системи, които просто събират данни. Ще се превърнат в когнитивни промишлени машини, които използват данните за да разбират, усещат, аргументират и предприемат действия в помощ на работниците в промишлеността, за да подпомогнат елиминирането на неефективни процеси и излишни задачи.

“Това важно сътрудничество с АББ ще поведе Watson още по-надълбоко в промишлените приложения – от производство до електроразпределителни дружества, транспорт и други области,” заяви Гини Ромети, президент, изпълнителен директор и председател на Борда на директорите на IBM. “Данните, генерирани от продукти, съоръжения и системи на промишлените компании, обещават експоненциални стъпки напред в иновациите, ефективността и безопасността. Само с обширните когнитивни способности на Watson и уникалната подкрепа на нашата платформа за промишлените отрасли, този необятен нов ресурс може да се превърне в стойност. Нетърпеливи сме да работим с АББ в тази нова индустриална ера.”

Когнитивни прозрения в реално време в заводските цехове
Пример за взаимно сътрудничество между АББ и IBM е използването на изкуствения интелект на Watson, за да помагат в намирането на дефекти чрез изображения от производството в реално време, заснети със система на АББ, след което анализирани посредством „IBM Watson Интернет на нещата за производство”. Досега тези проверки се правеха ръчно, което често е бавен процес, при който се допускат грешки. Чрез внасянето на силата на когнитивните прозрения на Watson директно в заводските производствени бази в реално време и в комбинация с технологиите на АББ за промишлена автоматизация, фирмите ще бъдат по-добре подготвени да увеличат обема, преминаващ по производствените линии, подобрявайки точността и последователността си. В процеса на движение на частите през производствения процес, продуктовото решение ще подава сигнали към производителя за критични пропуски (невидими за човешкото око) в качеството на монтажа. Това дава възможност за бърза намеса от страна на експертите по качество на контрола. По-лесното идентифициране на дефекти се отразява на всички стоки по производствената линия и подпомага подобряването на конкурентноспособността на фирмите, същевременно намаляват нуждата от изтеглене на продукция и щети по репутацията.

Когнитивни прозрения в реално време при умните енергийни мрежи
В един друг пример, АББ и IBM ще приложат способностите на Watson за прогнозиране на закономерности в предлагането при генериране на електричество. Моделите на поведение ще бъдат базирани на исторически данни и прогнози за времето с цел да подпомогнат електроразпределителните дружества и да оптимизират работата и поддръжката на днешните умни енергийни мрежи. По този начин ще се елиминират постоянните сблъсъци в баланса между конвенционални и възобновяеми енергийни източници. Прогнози за температура, слънчева светлина и скорост на вятъра ще бъдат използвани за планиране на нуждите при потреблението, което ще помага на електроразпределителните дружества да определят оптималното управление на натоварването, както и ценообразуване в реално време.

За АББ
АББ (ABBN: SIX Swiss Ex) е иновативен технологичен лидер в областта на продуктите за електроснабдяване и електрообзавеждане, роботика и задвижвания, индустриална автоматизация и енергийни мрежи, които обслужват битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти по целия свят. Продължавайки своята над 125-годишна история в иновациите, АББ днес пише бъдещето на промишлената дигитализация и е двигател на Енергийната и Четвъртата индустриална революции. АББ развива дейност в над 100 държави и разполага с около 132 000 служители. www.abb.com

За IBM
За повече информация, моля, посетете www.ibm.com/iot, www.ibm.com/internet-of-things/iot-solutions/iotmanufacturing и ни последвайте в Twitter: @IBMIoT.

SearchCONTACT US

DOWNLOADS