ABB tar hem order till stort vattenkraftprojekt i Lysebotn

2014-03-04 - ABB har tilldelats ett kontrakt av Lyse Produksjon AS på krafttransformatorer med gasisolerade anslutningar till vattenkraftverket Lysebotn 2, i Norge. Det nya kraftverket ska ersätta det befintliga och ABB:s leverans bidrar till miljön genom att kraftproduktionen vid det nya kraftverket blir större. Utbyggnaden kommer inte att påverka några nya vattendrag och därmed också ha minimal påverkan på miljö.
Kontraktet omfattar leverans av två 215 MW krafttransformatorer samt tillhörande gasisolerade anslutningar till det nya kraftverket, med planerad driftstart våren 2018. Utrustningen från ABB ska levereras 2018 och tillverkas i Ludvika.

”Vi är mycket glada att ABB återigen har valts som leverantör till Lysebotn. År 2010 levererade vi framgångsrikt två krafttransformatorer till den befintliga kraftstationen i Lysebotn och utrustningen till det nya kraftverket kommer att bidra till ökad kraftproduktion i regionen”, säger Göran Salomonsen, chef för divisionen Power Products i ABB Norge.

Det nya kraftverket i Lysebotn är ett av Norges största vattenkraftprojekt på många år och innebär att produktionen av förnybar energi ökar med 180 GWh, motsvarande runt 15 procent mer än dagens produktion vid kraftverket, tack vare ökad effektivitet, ökad fallhöjd och högre verkningsgrad.
ABB är en ledande leverantör av krafttransformatorer till kraftstationer i Norge, med en betydande installerad bas och nästan 100 års erfarenhet på området.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 150 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Svergie
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32

press@se.abb.com

Håll dig uppdaterad!

Följ oss på TwitterFölj oss på FacebookSe våra bilder på InstagramPrenumerera på vår kanal på YouTube