ABB: Sljedeća etapa strategije

ABB je 04. listopada pokrenuo novu, treću etapu svoje strategije tzv. Next Level strategija koja će stvoriti dodanu vrijednosti za klijente i dioničare. Temeljni elementi strategije uključuju: preoblikovanje ABB-ovih divizija u četiri vodeće poslovne jedinice na tržištu, uključujući i kontinuiranu transformaciju divizije Elektroenergetske mreže u vlasništvu ABB-a; realizaciju ABB-ovog punog digitalnog potencijala; unapređenje operativnog programa za izvrsnost i usavršavanje; i jačanje ABB-ova brenda.
• Oblikovane su četiri tržišno vodeće, poslovne divizije:

    - Srednji i niski napon
    - Robotika i elektromotorni pogoni
    - Industrijska automatizacija
    - Elektroenergetske mreže

   • Nastavljena transformacija unutar divizije Elektroenergetske mreže pod ABB-ovim vlasništvom:
     - "Power Up" program s ciljem rasta, smanjenja rizika, povećanja zarade
     - EPC poslovni model za uklanjanje rizika
       - Partnerstvo s Fluorom za transformatorske stanice
       - Partnerstvo s Aibelom za priobalne vjetroelektrane
     - Izlazak iz poslovanja s kabelima očekuje se u prvom kvartalu 2017. U skladu s regulatornim ovlaštenjima i ispunjavanjem uvjeta zatvaranja.
     - Podignut cilj za operativnu EBIT-maržu za 200 baznih bodova na 10-14%, na snazi od 2018.
    • Ostvarivanje punog potencijala ABB-a kao digitalnog lidera
      - "ABB Ability": potpuno integrirana digitalna ponuda preko korisničkih segmenata; učvrstiti ABB-ovo vodstvo u Četvrtoj industrijskoj revoluciji
      - Dugoročno partnerstvo s Microsoftom na razvoju nove generacije digitalnih rješenja
      - Pionir IoT-a Guido Jouret preuzima dužnost glavnog direktora za digitalni sektor od 1. listopada
    • Jačanje globalnog brenda ABB-a
      - Konsolidacija više od 1000 brendova pod ABB-ovim glavnim brendom
      - Preduvjet za stvaranje pune vrijednosti digitalne ponude
      - Ispisivanje ABB-ovog nasljeđa kao lidera pionirske tehnologije u budućnosti
     • Povećanje produktivnosti za 30%, na 1,3 milijarde dolara; vremenski slijed i troškovi ostaju nepromijenjeni
     • Svi ostali financijski ciljevi su potvrđeni.
     • Drugi dio programa za otkup dionica u iznosu od 3 milijarde USD planiran je od 2017. do 2019. godine; prioriteti raspodjele kapitala ostaju nepromijenjeni


    ABB-ov glavni izvršni direktor Ulrich Spiesshofer rekao je: "U posljednje dvije godine, ABB je postao brži, usmjereniji i učinkovitiji. Neprestano smo poboljšavali našu maržu i dodatno ojačali priljev novca. U trećoj etapi naše strategije Next Level, nadograđujemo uspješnu transformaciju i jačamo svoju poziciju vodeće tehnološke tvrtke i globalnog digitalnog prvaka. Uz naša četiri pojednostavljena segmenta poslovanja koji su vodeći na tržištu, u kombinaciji s "ABB Ability", jače smo se usmjerili na kupce i postali fleksibilniji kako bi zadovoljili potrebe naših kupaca u vrijeme energetske tranzicije i Četvrte industrijske revolucije."

    Peter Voser, predsjednik ABB-ovog Nadzornog odbora rekao je: “Uspješna provedba naše strategije Next Level do danas značajno je poboljšala operativnu i financijsku učinkovitost i dovela do usklađivanja s potrebama kupaca i jednostavnijeg ABB-a. Cijeli nadzorni odbor radio je zajedno s upravom i vanjskim savjetnicima na svim elementima treće etape strategije, koja će povećati vrijednost za naše kupce i sve dioničare i osigurati našem društvu dugoročan uspjeh. Nastavak transformacije naše divizije Elektroenergetskih mreža pod ABB-ovim vodstvom najbolja je od svih pažljivo procijenjenih mogućnosti za dioničare. Snažno podupiremo rukovodeći tim i akcijski plan koji je predstavljen na Capital Markets Dayu."

    Poticanje rasta u četiri poslovne divizije

    ABB postavlja novu organizacijsku strukturu s četiri vodeće divizije na tržištu: Srednji i niski napon, Robotika i elektromotorni pogoni, Industrijska automatizacija i Elektroenergetske mreže, koje će stupiti na snagu od 1. siječnja 2017. Divizije će biti ojačane kao poslovne jedinice unutar ABB-a, što će se očitovati u poboljšanju njihovih performansi i modela naknada s naglaskom na individualne obveze i odgovornosti. One će profitirati od suradnje u prodaji prema regijama i državama, kao i od digitalne ponude na razini cijele grupe; ABB-ove vodeće opće i administrativne strukture i troškova; zajedničkog upravljanja lancem opskrbe; I korporativnih istraživačkih centara. ABB će i dalje jačati svoje divizije kroz aktivno upravljanje portfeljem. To uključuje ostvarenje strateških dodavanja, transformiranje poslovnih modela i napuštanje neosnovnih djelatnosti.

    "Poduzetnički duh osnova je našeg budućeg operativnog modela", rekao je Spiesshofer. "Naša četiri vodeća poslovanja omogućit će održivo stvaranje vrijednosti i profit od globalne prisutnosti i koristi od Grupe, kao što su ABB Ability, struktura troškova i upravljanje lancem opskrbe.

    Srednji i niski napon (Electrification Products)
    ABB-ova divizija Srednji i niski napon će, kao primjer, biti prvi izbor tvrtkama u energetskom sektoru.

    Objedinjavanjem svih komponenti elektrifikacije u jednu cjelinu, a posebno integrirajući dijelove bivše divizije Proizvodi za automatizaciju i elektromotorni pogoni (Discrete Automation and Motion), divizija Srednji i niski napon će biti broj 2 u svijetu u tom segmentu, nudeći klijentima sve na jednom mjestu (one-stop shop).

    Infrastruktura za punjenje električnih vozila, solarni inverteri i izvori napajanja bit će dio nove ponude unutar divizije Srednji i niski napon, koko bi poslužili kao platforma za rast unutar divizije. Investicije, potrebne za održanje momenta u ovim segmentima poslovanja, u početku će imati prigušujući učinak na profit divizije.

    Povećanje potrošnje električne energije nadmašuje ukupnu potrošnju energije. Sve više ljudi ima pristup električnoj energiji i novim oblicima potrošnje električne energije, kao što su punionice za električna vozila, što potiče potražnju. Postoje značajne mogućnosti za digitalizaciju i inovacije unutar postojeće ponude ABB-ovih proizvoda.

    Robotika i elektromotorni pogoni (Robotics and Motion)
    Robotika i elektromotorni pogoni bit će poželjan partner za robotiku i inteligentna rješenja kretanja.

    ABB-ova vodeća ponuda u industrijskim motorima i pogonima, kao i njegovo snažno poslovanje robotikom sastavni su dijelovi te novonastale podjele koja nasljeđuje raniju diviziju Proizvodi za automatizaciju i elektromotorni pogoni (Discrete Automation and Motion).

    Fokusirajući se na brzorastuće tržište robotike i iskorištavajući ABB-ovu tehnološku platformu i globalno prisustvo, kompanija se idealno pozicionirala da se sa svoje trenutne druge pozicije u robotici preseli na poziciju broj 1 na ovom vrlo atraktivnom tržištu. ABB će imati koristi od svoje jake pozicije u Četvrtoj industrijskoj revoluciji, svojih globalnih razmjera i uslužnih platformi.

    ABB će i dalje ulagati i graditi svoju prvu poziciju u industrijskim pogonima i motorima s naglaskom na brzorastuće segmente i ulaženjem u laku industriju i rastuća tržišta poput Azije.

    Inteligentne usluge i vodeća digitalna ponuda već su čvrsti stup divizije i otvaraju značajne mogućnosti za rast. ABB će dodatno povećati profitabilnost divizije kroz stalnu usmjerenost na operativnu izvrsnost i optimizaciju lanca vrijednosti.

    Industrijska automatizacija (Industrial Automation)
    Ova divizija bit će prvi izbor za industrijsku automatizaciju.

    Ova divizija nasljeđuje raniju diviziju Automatizacije procesa (Process Automation).

    ABB će poticati digitalizaciju kroz industrijske sektore, gradeći od svoje pozicije broja 1 u upravljanju procesima kroz softver i usluge. ABB ima jedinstvenu kombinaciju ekspertize u ovoj domeni koja mu omogućava da ovlada operativnim sobama u u širokom rasponu industrija kao što su farmaceutika, rudarstvo, brodarstvo, te nafta i plin. Fokusirajući se na rastuće segmente i povezujući održavanje, upravljanje i kontrolu, ABB će poticati prodiranje u tvrda uporišta i stvarati razliku za kupce.

    Elektroenergetske mreže (Power Grids)
    Elektroenergetske mreže bit će poželjan partner za jače, pametnije i zelenije mreže širom svijeta.

    Nakon sveobuhvatnog strateškog pregleda portfelja, Uprava i Izvršni odbor ABB-a zaključili su da će transformacija Elektroenergetskih mreža pod vlasništvom ABB-a stvoriti maksimalnu vrijednost za dioničare u odnosu na druge opcije, kao što su prodaja, IPO, spin-off ili zajedničko udruživanje.

    Ključni faktori u procesu odlučivanja uključivali su atraktivnost tržišta, postojeće i buduće ponude proizvoda, šanse poslovnog modela i najbolji oblik vlasništva, kao i sve alternativne opcije stvaranja vrijednosti za ABB-ove dioničare. Ovaj pregled uključivao je nezavisne analize iz McKinsey-ja i neovisan financijski savjet iz Goldman Sachsa i Credit Suissea.

    Ova divizija, koja je broj 1 u svijetu, iskoristit će prednosti energetske tranzicije i Četvrte industrijske revolucije što stvara znatno povećanje potražnje za proizvode, sustave, softver i usluge Elektroenergetskih mreža i promiču digitalizaciju portfelja.

    Za ostvarenje punog potencijala divizije i nastavak započete transformacije, ABB je predstavio "Power Up", sveobuhvatni program koji obuhvaća ključne aspekte poslovanja. On će poticati rast i povećati zaradu s naglaskom na temeljne operativne snage i segmente visokog rasta, kao i digitalne usluge i softver.

    Ključni element u aktualnoj transformaciji divizije je smanjenje rizika poslovnog modela i mogućnost rasta kroz dva strateška partnerstva najavljena na Capital Markets Dayu, 04.10. - s Fluorom za velike transformatorske stanice i Aibelom za priobalne vjetroelektrane. Oba partnerstva kombiniraju ABB-ovo tržišno vodstvo u energetskim tehnologijama s odgovarajućim ekspertizama partnera – Fluor u upravljanju velikim EPC projektima, inženjerskim, nabavnim i građevinskim, a Aibel u projektima priobalnih vjetroelektrana.

    Drugi ključni element je ABB-ov izlazak iz poslovnih niša koje nisu njegova osnovna djelatnost, kao što je nedavno najavljena prodaja ABB-ovog kabelskog poslovanja NKT kablovima, uz čuvanje pristupa tehnologiji kroz strateško partnerstvo.

    Kao posljedicu transformacije, ABB podiže ciljanu EBITA maržu sa 8-12% na 10-14%, na snazi od 2018.

    "U našem strateškom pregledu portfelja pažljivo smo saslušali sve dioničare i mišljenja svih zainteresiranih strana. Nakon ovog vrlo temeljitog i detaljnog procesa, uz podršku vodećih savjetnika i vanjskih suradnika, zaključili smo da nastavak transformacije Elektroenergetskih mreža u ABB-ovom vlasništvu stvara najveću vrijednost za naše dioničare i klijente. Nadovezujući se na dosadašnji uspjeh transformacije, divizija Elektroenergetske mreže idealno je pozicionirana unutar ABB-a za postizanje dugoročnog, profitabilnog rasta tijekom energetske tranzicije i Četvrte industrijske revolucije", rekao je Spiesshofer.

    Kvantni skok u digitalno s ABB AbilityTM

    ABB je danas skriveni digitalni prvak. Idealno je pozicioniran da prevlada u digitalnom prostoru s novim i postojećim ponudama, digitalnim rješenjima koja se međusobno povezuju pomoću inteligentnih uređaja u oblaku. Tvrtka će iskoristiti svoje golemo poznavanje potreba svojih kupaca za planiranje, izgradnju i upravljanje jedinstvenom digitalnom ponudom koja će kupcima donijeti bitnu operativnu razliku.

    Nova digitalna ponuda ABB Abitlity kombinira ABB-ov portfelj digitalnih rješenja i usluga u svim segmentima korisnika, učvršćujući svoju vodeću poziciju u Četvrtoj industrijskoj revoluciji i jačajući konkurentnost ABB-ove četiri poslovne divizije.

    ABB je također najavio dugoročno strateško partnerstvo s Microsoftom, najvećom svjetskom softverskom kompanijom, radi razvoja nove generacije digitalnih rješenja na integriranoj oblačnoj platformi. Kupci će imati koristi od jedinstvene kombinacije ABB-ove duboke znanja u domenama i opsežnog portfelja industrijskih rješenja i Microsoft Azure inteligentnog oblaka, kao i B2B inženjerskih kompetencija. Zajedno, partneri će pokretati digitalnu transformaciju u klijentskim segmentima diljem ABB-ova poslovanja, kao što su robotika, pomorstvo i e-mobilnost.

    "Ovo partnerstvo pružit će jedinstvene prednosti za naše klijente u komunalijama, industriji, prometu i infrastrukturi, na temelju kombinirane snage Microsofta i ABB-a", rekao je Spiesshofer. "Gradeći na temelju ABB-ove instalirane baze s više od 70 milijuna priključenih uređaja i više od 70.000 instaliranih upravljačkih sustava, sljedeći korak razvoj je jedne od najvećih svjetskih industrijskih oblačnih platformi."

    ABB-ovu digitalnu transformaciju vodit će Guido Jouret, pionir u Internetu stvari, koji je svoju ulogu započeo kao Glavni digitalni direktor , izravno odgovoran Glavnom izvršnom direktoru, 01. listopada 2016. godine.

    Jačanje globalnog brenda ABB

    ABB će konsolidirati sve svoje brendove širom svijeta i staviti ih pod jedan jedinstveni korporativni brand. ABB-ov portfelj pojedinačnih društava unificirat će se pod jednim brendom i pokazati punu širinu i dubinu globalne ponude. Očekuje se da će ovaj prijelazni proces potrajati i do dvije godine.

    Unificirani brend igra ključnu ulogu u realizaciji vrijednosnog potencijala ABB-ove digitalne ponude, jer jača lojalnost kupaca, cjenovne premije i povećava vjerojatnost kupnje. Jedinstveni brend omogućuje ABB-u da relevantnim dioničarima bolje prezentira svoju strategiju, naglašava stav Grupe da su na prvom mjestu kupci i digitalni način razmišljanja te olakšava interakciju s postojećim i budućim korisnicima.

    Brend će imati elemente dizajna namijenjene jasnom artikuliranju ABB-ove vizije, smjera i jedinstvenog položaja na tržištu kupcima, dioničarima, zaposlenicima i svim drugim dionicima. ABB-ovo naslijeđe lidera pionirske tehnologije i tri područja fokusa Next Level strategije ogledaju se u sloganu novog brenda:
    "Let's write the Future. Together"TM

    Ubrzanje operativne izvrsnosti

    ABB nastavlja napredovati u svojoj operativnoj izvrsnosti i dalje jačati.

    Tvrtkin program uštede nazvan White-collar productivity nadmašio je očekivanja otkad je lansiran prošle godine. Kao rezultat toga, ABB je ostvario cilj smanjenja troškova za 30% na 1,3 milijarde dolara. Te dodatne uštede ABB će postići u ranije najavljenom vremenskom okviru i uz nepromijenjene troškove restrukturiranja i provedbe. ABB nastavlja svoje redovite programe uštede kroz operativnu izvrsnost i upravljanje lancem opskrbe svjetske klase kako bi se postigla ušteda od 3-5% troškova prodaje godišnje.

    ABB potvrđuje provedbu svog tzv. 1000-dnevnog programa kako bi oslobodilo oko 2 milijarde dolara do kraja 2017. Program je na dobrom putu, te se fokusira na poboljšanje upravljanja zalihama optimizacijom cijelog lanca vrijednosti, od dizajna proizvoda do proizvodnje.

    Grupa je potvrdila svoje financijske ciljeve 2015.-2020. kako je navedeno u nastavku.


    ABB Next Level – ciljevi 2015.-2020.
    Rast prihoda 3-6%
    Operativni EBITA % 11-16%
    Operativni rast EPS-a, CAGR 10-15%
    Slobodni novčani tijek u odnosu na neto dobit >90%
    Gotovinski povrat investicije % srednje tinejdžerske godine (15 - 16%)

    Operativna EBITA % – ciljevi po divizijama 2015.-2020.
    Srednji i niski napon 15-19%
    Robotika i elektromotorni pogoni 14-19%
    Industrijska automatizacija 11-15%
    Elektroenergetske mreže 10-14%*
    *Ciljana marža za Elektroenergetske mreže na snagu će stupiti 01. siječnja 2018.


    2 Za definicije pogledajte "Dopunske financijske podatke" pod "Dan tržišta kapitala 2016." - "Dodatne informacije" na našoj web stranici www.abb.hr/investorrelations


    Raspodjela kapitala

    ABB je 04.10. na Capital Markets Dayu objavio svoje planove za novi udio otkupa dionica vrijednosti do 3 milijarde dolara od 2017. do 2019. To odražava samopouzdanje i kontinuiranu snagu tvrtke i njezinu sposobnost stvaranja gotovine i financijskog položaja. 30. rujna 2016. godine, ABB je najavio završetak svog nedavnog programa otkupa dionica u kojem je svojim dioničarima vratio 3,5 milijardi dolara. Tijekom posljednje tri godine, ABB je svojim dioničarima vratio 8,7 milijardi dolara u obliku dividendi i otkupa dionica.

    Aktivno upravljanje portfeljem i dalje je ključni aspekt operativnog uzorka ABB-a, kao što je pokazano u nedavnim promjenama portfelja i dodatnim akvizicijama, kao i najavljenom izlasku iz poslovanja s kabelima i promjenama poslovnog modela u Elektroenergetskim mrežama.

    ABB prioriteti u raspodjeli kapitala ostaju nepromijenjeni. Naglasak je na: 1) financiranje organskog rasta, izdaci za istraživanje i razvoj (R&D) te profitabilno ulaganje (CROI); 2) isplata rastuće održive dividende; 3) ulaganje u akvizicije koje stvaraju vrijednost; i 4) raspodjela viška gotovine dioničarima.

    O ABB-u
    ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) je pionirski tehnološki lider u srednjem i niskom naponu, robotici i elektromotornim pogonima, industrijskoj automatizaciji i elektroenergetskim mrežama koji služi kupce u području energetike, industrije, transportu i infrastrukture. Već više od četiri desetljeća, ABB ispisuje budućnost industrijske digitalizacije. S više od 70 milijuna uređaja spojenih putem svoje instalirane baze s više od 70.000 upravljačkih sustava u svim segmentima korisnika, ABB je idealno pozicioniran da ostvari koristi od energetske tranzicije i Četvrte industrijske revolucije. Uz naslijeđe od preko 130 godina, ABB djeluje u više od 100 zemalja i ima oko 135.000 zaposlenih. www.abb.com, ABB u Hrvatskoj - www.abb.hr


    ABB Headquarter in Zurich

    Search