Säker bowling med lösning från ABB

2014-03-11 - Nästan ingen av landets bowlinghallar uppfyllde de lagliga säkerhetkraven. Det konstaterade Arbetsmiljöverket när de 2011 inledde sin granskning. Både personal och spelare riskerade att skada sig - lösningen blev maskinsäkerhetsprodukter från ABB.
Bakgrunden till myndighetens intresse var bland annat att det inträffat dödsolyckor i bowlinghallar, både i Europa och i USA, under 2000-talet. I de svenska bowlinghallarna fanns före inspektionerna i princip inget skydd alls som hindrade personal, eller ännu värre spelare som gett sig ut på banan, att komma i direkt kontakt med de stora maskiner som hanterar käglor och klot.

”På en arbetsplats är det inte tillåtet att ha maskiner på ett sådant sätt att människor kan komma till skada”, säger Anders Brunander, försäljningschef för maskinsäkerhetsprodukter på ABB.


Efter att det inträffat dödsolyckor i bowlinghallar, i både Europa och USA, började Arbetsmiljöverket inspektera maskinsäkerheten i de svenska bowlinghallarna.

”Målet är att minska riskerna”
Star Bowling i centrala i Göteborg är en av de hallar där ABB tillsammans med Jonas Nilsson International AB varit med och tagit fram en säkerhetslösning.

Systemet består i grunden av fyra Pluto säkerhets-PLC och 16 utgångsexpansioner, BT 51. Star Bowling har valt att sätta ljusbommar både framför banornas käglor och i maskinrummet. Om ljusbommarna, som är kopplade till en programmerbar säkerhets-PLC, bryts så bryts även strömmen till de dubblerade kontaktorerna. Då stoppas maskinerna och personal kan gå in och göra sitt jobb under säkra förhållanden.

Efter åtgärd måste systemet återställas genom en eller två knapptryckningar innan maskinen kan startas igen.”Tanken är att man snabbt och lätt ska ta sig in, göra det man ska och sedan gå ut igen”, förklarar Jonas Nilsson.

ABB:s roll i sammanhanget kan kort beskrivas som en kunskapsförmedlare inom maskinsäkerhet som med ett moduluppbyggt säkerhetssystem hjälper integratören att skapa en användarvänlig och konstnadseffektiv lösning.


Maskinsäkerheten behöver ses över i många av Sveriges bowlinghallar. Anders Brunander från ABB samtalar med Jonas Nilsson från egna bolaget Jonas Nilsson International.

”För att lyckas med det, för vi alltid en dialog med alla inblandade. Det är inte minst viktigt att den som ska arbeta i miljön är med. Annars är risken stor att det kommer att fuskas med säkerheten. Ibland kan riskanalysen leda till förändrade arbetssätt. Målet är ju att minska riskerna så mycket som möjligt, säger Anders Brunander,

Av Sveriges cirka 300 bowlinghallar uppfyller i dag uppskattningsvis 75 procent de grundläggande hälso- och säkerhetsdirektiv som finns angivna i EU:s maskindirektiv.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 150 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB AB
Anders Brunander
Försäljningschef maskinsäkerhetsprodukter
Tel: 0300-56 43 04
anders.brunander@se.abb.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com


ABB har maskinsäkerhetsprodukter och lösningar som gör att bowlinghallar runt om i Sverige nu kan uppfylla de grundläggande hälso- och säkerhetsdirektiv som finns angivna i EU:s maskindirektiv.

BILDER FÖR NEDLADDNING: