ABBs hybride kraftsystem driver "Ship of the year"

2016-09-20 - Vision of The Fjords vant prisen på SMM 2016 i Hamburg og gir bærekraftig turisme på verdensarven Nærøyfjorden.Vision of The Fjords er kåret til Ship of the year. ABB leverer et hybrid kraftsystem som gir turister et utslippsfritt og nærmest lydløst batteridrevet cruise langs Nærøyfjorden, som er på Unescos verdensarvliste (foto: Sverre Hjørnevik).

ABB-teknologi bidrar til utslippsfritt og nærmest lydløst, batteridrevet cruise på Vestlandsfjorden. Vision of The Fjords kombinerer et futuristisk utseende med ABBs hybride fremdriftssystem.

- Vi gratulerer rederiet, The Fjords, og verftet, Brødrene Aa, med prisen for årets skip. Vision of The Fjords viser at et hybrid fremdriftssystem med energilagring er en god løsning for maritim transport, sier Sindre Sætre, leder for ABBs marinevirksomhet.

ABB leverer også hybrid kraftsystem til blant annet sitt eget kabelleggingsfartøy og Torghattens nye bilferge, som begge skal i drift neste år. I tillegg leverer ABB kraftsystemet til verdens største helelektiske ferger som trafikkerer strekningen Helsingør – Helsingborg. Her vil et helautomatisk, robotisert system sørge for effektiv lading av batteriene.

Til Vision of The Fjords har ABB levert en kompakt og lettvekts versjon av det prisvinnende Onboard DC Grid, et likestrømsbasert kraftnett om bord, som styrer og kontrollerer energistrømmen mellom dieselgeneratorene, fremdriftssystemet og ladestasjonen. Kraftnettet er nøkkelen til en effektiv integrasjon av energilagring i et moderne maritimt kraftsystem med sin likestrømstruktur og integrerte kraft- og energistyringssystem. Batteriene blir ladet under seiling og ved kai.

Vision of The Fjords kan frakte inntil 399 turister mellom Flåm og Gudvangen langs Nærøyfjorden i Sogn og Fjordane, en distanse på 32 km. Etter en transittetappe går den over til ren batteridrift. Dermed kan passasjerene nyte naturen tilnærmet lydløst i åtte knops fart. Nærøyfjorden er på Unescos verdensarvliste, hovedsakelig fordi den er mer eller mindre uberørt av menneskelig utvikling. Rederiet The Fjords startet driften i sommer og planlegger 700 turer i året.

Vision of The Fjords er bygget hos Brødrene Aa, som også hadde ideen til konseptet. Designet er inspirert av en sti som går oppover en bratt fjellside. Sightseeingbåten er 40 meter lang og 15 meter bred. Passasjerene kan bevege seg overalt på utsiden av skipet, og innvendig er det panoramautsikt.

Ship of the year-prisen er instituert av bransjebladet Skipsrevyen og kåres av en norsk fagjury. Statssekretær Dilek Ayhan i Næringsdepartementet stod for prisoverrekkelsen på den norske paviljongen på SMM, verdens største shippingmesse.

The Fjords DA
The Fjords DA eies av Fjord1 AS og Flåm AS. Fjord1 AS er det største fergeselskapet i Norge med ruter fra Rogaland i sør til Finnmark i nord. Flåm AS er et datterselskap hos Aurland Ressursutvikling og har i løpet av 15 år utviklet Flåm til en turistdestinasjon i verdensklasse. The Fjords DA opererer turistferger i Nærøyfjorden, Geirangerfjorden og Lysefjorden.

Brødrene Aa as
Brødrene Aa er en verdensleder i bygging av hurtigbåter i karbonfiberkompositter. Verftet ligger i Hyen i Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og har 110 ansatte. Verftet er kjent for utvikling av komposittmaterialer til hurtigbåter.

ABB AS
ABB er et ledende globalt teknologiselskap innen kraft og automasjon, som gjør det mulig for kundene innen energi, industri og transport og infrastruktur å øke produktiviteten samtidig som man reduserer miljøpåvirkningen. ABB i Norge har rundt 2 300 ansatte og hadde driftsinntekter på 8,8 milliarder kroner i 2015. Selskapet er en del av den internasjonale ABB-gruppen med rundt 135 000 ansatte i cirka 100 land.

SøkKONTAKT OSS

 • For mer informasjon:
 • Sindre Sætre
 • Direktør Marine and Ports
  Tlf. 70 11 41 96
  Mobil 99 27 21 64
 • Peter Tubaas
 • Informasjonssjef
  Tlf. 22 87 46 33
  Mobil 91 70 55 31