ABB splitst kabelbedrijf af aan NKT Cables

2016-10-04 - Zürich, Zwitserland, 21 september 2016
 • Aanvullende krachten om een leidinggevende speler in de kabelindustrie te creëren
 • ABB en NKT Cables ondertekenen overeenkomst voor een strategisch langetermijnpartnerschap
 • De verkoop heeft een totale ondernemingswaarde van 836 miljoen euro
 • Verkoop toont de betrokkenheid van ABB tot actief portfoliobeheer

NKT Cables neemt het globale bedrijf voor hoogspanningskabelsystemen van ABB over, dat een totale ondernemingswaarde heeft van 836 miljoen euro (US$ 934 miljoen). Hoogspanningskabels zijn hoofdcomponenten in duurzame energienetwerken en worden gebruikt om grote hoeveelheden elektriciteit over lange afstanden door te voeren. Het bedrijf maakt deel uit van de ABB-divisie Power Grids, die momenteel een strategische evaluatie ondergaat.

NKT Cables ontwerpt, fabriceert en levert stroomkabels voor laag-, midden- en hoogspanningsoplossingen, voornamelijk in het gebied met wisselstroom (AC). Het heeft belangrijke productiefaciliteiten in Europa en China, evenals verkoopkantoren rondom de wereld en heeft 3200 mensen in dienst. In 2015 was de omzet 1,2 miljard euro.

“Wij combineren twee sterke kabelportfolio's die allebei geworteld zijn in een gedeeld Scandinavisch erfgoed dat onder NKT Cables op grotere schaal concurrerender wordt, terwijl het via een strategisch, langetermijnpartnerschap toegang blijft hebben tot de levering", aldus ABB CEO Ulrich Spiesshofer. “De combinatie van ons bedrijf in de niche van kabelsystemen met de kracht van NKT Cables toont onze betrokkenheid bij een actief portfoliobeheer, wat een sleutelelement is van onze Next Level-strategie.”

De hoogspanningskabeltechnologie van ABB en productie en diensten zijn de perfecte aanvulling op de activiteiten van NKT Cables. Hierdoor is het gecombineerde bedrijf perfect geschikt om de stijgende globale vraag voor kabelsystemen voor stroomoverdracht over lange afstanden te dienen. De gecombineerde operationele schaalgrootte en reikwijdte van de twee bedrijven zullen naar verwachting tot een nog betere service leiden voor globale klanten.

“Het hoogspanningskabelbedrijf van ABB zal aanzienlijke kracht aan ons portfolio leveren en ons productieactiviteiten van wereldklasse geven. Wij zullen de technologie, domeincompetentie en een hooggeschoold personeelsbestand aanwenden om dit bedrijf te laten groeien", aldus Michael Hedegaard Lyng, President en CEO van NKT Cables. “Wij verheugen ons erop ons langetermijnpartnerschap op te starten, dat over de hele wereld toekomstige projecten zal dienen.”

ABB's kabelsystemenbedrijf biedt bedrijfsklare oplossingen, inclusief ontwerp, techniek, levering, installatie, inbedrijfstelling en service. In 2015 had het bijgestelde autonome omzetten van US$ 524 miljoen, rond 900 mensen in dienst en had het hoogwaardige productie- en R&D-capaciteiten voor onderzeese en ondergrondse hoogspanningskabels in Karlskrona, Zweden. De overdracht van de activa omvat tevens een nieuw, geavanceerd schip voor kabellegging dat momenteel wordt gebouwd. Met een ervaring van langer dan een eeuw dient het bedrijf een reeks toepassingen en heeft het wereldwijd honderden koppelingen voor wissel- en gelijkstroom in bedrijf gesteld.

“Als deel van het strategische partnerschap zullen ABB en NKT Cables samenwerken aan toekomstige projecten om marktkansen te betreden op gebieden zoals onderzeese interconnecties en transmissiekoppelingen voor gelijkstroom (DC)”, vertelde Claudio Facchin, president van de ABB-divisie Power Grids. “Deze transactie zal het Power Grids portfolio vereenvoudigen en scherp stellen.
De transactie wordt rond K1 2017 verwacht en is onderworpen aan wettelijke toestemmingen en uitvoering van de opschortende voorwaarden. Goldman Sachs trad op als exclusieve financiële adviseur voor ABB en Freshfields Bruckhaus Deringer als juridisch adviseur.

Op 4 oktober 2016 zal ABB tijdens de opkomende Capital Markets Day verslag uitbrengen over de voortgang van haar Next Level-strategie, inclusief de evaluatie van het strategische portfolio van haar Power Grids divisie.

ZoekenCONTACT

 • Group Media Relations
 • Saswato Das,
  Antonio Ligi, Domenico Truncellito, Sandra Wiesner
  +41 43 317 65 68

  ABB Ltd
  Affolternstrasse 44
  8050 Zurich
  Switzerland

  ABB Ltd
  Affolternstrasse 44
  8050 Zurich
  Switzerland