YuMi®-robotti pitää tuotannon virtaavana GE Healthcaren Vallilan tehtaalla

2016-12-08 - GE Healthcaren Vallilan tehtaalla Helsingissä ABB:n YuMi®-robotti kokoaa mittakammioita, joita käytetään anestesiakaasuja analysoivissa TPX-sensorimoduuleissa. Aiemmin käsityönä tehty työvaihe on robotin avulla saatu täysin automatisoiduksi.Robotti vastaa mittakammion linssien ja kaasupillien liimauksesta, komponentin kuivatuksesta virtausuunissa sekä tiiviystestauksesta. Robottisolussa YuMi-robotti poimii tarttujien kameroita hyödyntävän konenäkötoteutuksen avulla pilliaihiot, linssit ja mittakammioiden runkokappaleet, kokoaa komponentin UV-liimaamalla ja siirtää sen uuniin kuivatettavaksi. Lopuksi robotti testaa valmiin kappaleen tiiveyden ja siirtää sen seuraavaan kokoonpanovaiheeseen viereisessä työpisteessä.

"Olihan tämä ensimmäiseksi projektiksi aika kunnianhimoinen toteutus", kertoo GE Healthcaren tuotantotekniikan esimies Teuvo Reinikainen. "Työvaiheessa käsitellään pieniä hienomekaanisia komponentteja, joten se vaatii suurta tarkkuutta. YuMi-robotin avulla samassa solussa on mahdollista toteuttaa useita aiemmin erillisiä työvaiheita."

YuMi-robotin toteuttama kokoonpanotyö sisältää peräti kahdeksan eri vaihetta, aina osien poiminnasta valmiin komponentin eteenpäin siirtämiseen asti. "Ei tämä olisi perinteisellä robotilla onnistunut mitenkään yhdessä pisteessä", sano Reinikainen.

Tuotanto virtaa jatkuvasti
Mittakammion kokoonpanon automatisoinnin suurin etu on, että anturimoduulin tuotantoprosessi saadaan toimimaan jatkuvasti, ja vältetään komponenttien eräytyminen eri työvaiheiden välillä. Konenäkötoteutuksen ansiosta koottavia osia ei tarvitse asetella poimittavaksi, mikä nopeuttaa osien keräilyä. Automatisointi myös parantaa työntekijöiden ergonomiaa ja säästää tilaa työpisteissä.

"YuMi-robotti sinänsä olisi voinut olla asennettuna käyttöön ilman ylimääräisiä turvaratkaisuja, mutta robotin tarttujissa käytettävät pinsetit ovat sen verran teräviä, että vetokaappi oli tarpeellinen työturvallisuuden kannalta. Lisäksi kaappia tarvitaan liiman kuivatuksessa syntyvien höyryjen poistoon", Reinikainen kertoo.

GE Healthcare sai ABB:ltä koulutuksen YuMi-robotin ohjelmointiin, ja toteutti sen jälkeen mittakammion kokoonpanosovelluksen itse. "Hyödynsimme suunnitteluvaiheessa myös ABB RobotStudio -ohjelmistoa, joka mahdollisti robotin liikkeiden ja robottisolun mekaniikan mallintamisen etukäteen. Lopullinen hienosäätö tehtiin sitten robotin kanssa", kertoo automaatioinsinööri Frederick Teye, joka vastasi sovelluksen suunnittelusta ja ohjelmoinnista.

Uusia käyttökohteita näköpiirissä
GE Healthcare on ollut erittäin tyytyväinen YuMi-robottiin ja on jo tilannut Vallilan tehtaalle toisen samanlaisen robotin. "Uusi robotti tulee hapenmittausyksiköidemme kokoonpanolinjalle tekemään kuumaliimausta", kertoo GE:n Vallilan tehtaan tuotantopäällikkö Pekka Huovinen. "Työvaihe tehdään tällä hetkellä käsin, mutta YuMi-robotin avulla pystymme yhdistämään käsityötä ja automaatiota samaan työpisteeseen."

YuMi-robotin monipuoliset ominaisuudet ja helppo sijoitettavuus ovat jo tuoneet lisääkin ideoita tulevaisuutta ajatellen. "Mietinnässä on jo YuMi-robottien käyttäminen komponenttien keräilyssä", Huovinen kertoo. "Tuotantolinjallamme valmistetaan toistakymmentä eri versiota samoista tuotteista, joten kaksikätinen robotti sopisi tällaiseen tarkkuutta ja virheettömyyttä vaativaan tehtävään loistavasti."

ABB:n YuMi®-robotti

ABB IRB 14000 YuMi on uusimman sukupolven kaksikätinen teollisuusrobotti, joka on suunniteltu toimimaan turvallisesti samassa työpisteessä ihmisen kanssa. YuMi-robottiin on saatavilla monipuoliset tarrainvaihtoehdot: servopihdit, alipainetarrain ja näköjärjestelmään integroitu tarrain. Tarttujat voidaan myös jättää pois asiakkaan tarpeista riippuen.

YuMi-robotin servotarttujan liikkeet ja puristusvoima ovat suoraan ohjattavissa robotin ohjelmakoodilla ilman erillisiä lisälaitteita tai -sovelluksia. YuMi-robotin käsittelykyky on 500 g per käsivarsi. GE Healthcaren sovelluksessa YuMi-robotin molemmissa käsissä on servotarttuja yhdellä alipainetartunnalla sekä kameralla.

YuMi-robotti soveltuu erityisesti kokoonpanoteollisuuden käyttöön. Kaksikätinen rakenne mahdollistaa tehokkaan tilankäytön osana olemassa olevia tuotantoprosesseja, ja turvallinen yhteistyö ihmisen kanssa avaa laajat mahdollisuudet uudenlaisille automaatiototeutuksille.

Tutustu tarkemmin: http://abb.com/products/robotics/industrial-robots/yumi


GE Healthcare
GE Healthcare on osa General Electric -konsernia (NYSE: GE) ja sen pääkonttori on Chicagossa, Yhdysvalloissa. GE Healthcare palvelee terveydenhuollon ammattilaisia ja heidän potilaitaan yli 100:ssa maassa.

GE on kehittänyt Suomessa potilasmonitoreita yli 45 vuoden ajan. GE:n Suomen päätoimipiste Helsingin Vallilassa on yksi GE:n johtavista potilasmonitoroinnin tuotekehityksen ja markkinoinnin keskuksista. Vallillan toimipisteessä suunnitellaan ja kehitetään myös anestesian antoon liittyviä ratkaisuja ja terveydenhuollon tietojärjestelmiä. GE:n Helsingin tehtaalta lähtee vuosittain 150 000 tuotetta yli 140 maahan. GE Healthcare työllistää Suomessa noin 800 ihmistä, joista 250 työskentelee tuotannossa.

Tutustu tarkemmin: http://www.gehealthcare.fi

Teksti: Thomas Freundlich
Kuvat: Jarmo Teinilä

HakuYHTEYDENOTTO