Роботът-сътрудник на АББ отпразнува диригентския си дебют с Андреа Бочели

Андреа Бочели на сцената с Юми

YuMi, роботът с две ръце, разбработен от швейцарската технологична фирма АББ, във вторник бе водещ диригент в Театро Верди в Пиза, Италия. Роботът-сътрудник излезе на сцената с италианския тенор Андреа Бочели и филхармоничния оркестър на Лука пред 800 гости, където заедно изпълниха „La donna è mobile”, известната ария от „Риголето” на Верди.

"Беше изключително забавно да направим това изпълнение с YuMi,” сподели Бочели след концерта за гала представлението на първия Международен фестивал на роботиката. „Това показа, че един робот наистина би могъл да дирижира оркестър, но само с помощта на отличната работа на много талантливи инженери и един истински маестро”.

Маестро Андреа Коломбини, директор на Филхармоничния оркестър на Лука (Lucca), помогна в подготовката на YuMi за събитието в две стъпки. По време на репетициите движенията на Коломбини бяха заснети чрез процес, наречен „следване чрез програмиране”, при който двете ръце на робота бяха насочвани да следват движенията, последвано от втората стъпка, изразяваща се в извършване на фина настройка на движенията в софтуера RobotStudio на АББ, при която движенията бяха синхронизирани с музиката. Целият процес отне само два дни.

"Мисля, че тази вечер ние наистина правим история и пишем бъдещето на приложенията в роботиката”, заяви изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер, под чието ръководство бе разработен YuMi. "YuMi демонстрира колко интуитивна, колко способна на самообучение е тази машина – колко удивително добър действително е нашият софтуер в научаването на движенията на един диригент, усещайки музиката и реално дирижирайки цял един екип.”

SearchCONTACT US