Siwertell fartygslossare har förlitat sig på ABB:s motorer i 40 år

2016-10-18 - I över 40 år har Siwertell använt ABB:s motorer i deras fartygslossare. Fartygslossarna som används världen över används för att flytta ”löst material” som kol, cement, gödsel, svavel och spannmål från fraktfartygen till ex. lastbilar för vidare transport.

På 1970-talet fick två svenska uppfinnare idén till Siwertells inmatare för vertikala skruvtransportörer. De patenterade och testade sin uppfinning, och man insåg snart dess potentiella användning vid fartygslossning. Siwertell-lossaren var född och man valde att redan då driva den innovativa produkten med motorer från ABB (dåvarande Asea).

– Vi har försett Siwertell-lossare med motorer i 40 år nu. Det visar tydligt hur väl kunden litar på vara produkters kvalitet, säger Petra Heikfolk på ABB:s globala säljsupport.Under lossningen matar den vertikala skruvtransportören den torra lasten till en horisontell skruvtransportör. Beroende på lossarens storlek sitter det två eller tre ABB-motorer där den vertikala och den horisontella armen möts. Motorerna – som roterar åt olika håll – styr den vertikala lyftarmen och inmataren. Skruvtransportörsystemen som lyfter och förflyttar den torra lasten är fullständigt slutna i alla steg.


– Cargotec är en lojal kund som i inte mindre än 40 år har förlitat sig på kvaliteten hos våra motorer och vår förmåga som leverantör. Genom att fortsätta att tillhandahålla fantastiska produkter och utmärkt service hoppas vi på att få leverera deras beställningar i 40 år till, säger Petra Heikfolk.

ABB:s leverans
ABB tillhandahåller M3BP-processmotorer för de här tillämpningarna. Motorernas storlek beror på vilken typ av material som lossaren har konstruerats för.

Exempel på ABB:s motorer:
InmatareVertikala skruvtransportörer
- M3BP 315 SMC 4, 160 kW- 2 st. M3BP 355SMC 4, 355 kW
- M3BP 315LKA 4, 250 kW- 2 st. M3BP 400LKC 4, 710 kW

ABB-motorer används även i andra tillämpningar i fartygslossare. De flesta motorer som levereras är M3BP-processmotorer i ramstorlek 200–315. I vissa inmatartillämpningar, till exempel, används ABB-motorer i kombination med ABB:s frekvensomriktare.
Om Siwertell
Företaget, som har sitt säte i Bjuv i sydvästra Sverige, föddes som AB Siwertell. Det har bytt namn flera gånger genom åren till följd av förvärv och heter idag Cargotec Sweden Bulk Handling AB. Varumärket Siwertell har bestått, och under de senaste 40 åren har produkterna från Siwertell behållit sin världsledande position när det gäller hantering av torr bulklast.