Aurinkosähkö liikuttaa verkkokauppaa

Posti kerää aurinkoenergiaa satojen trukkien käyttöön Vantaalla. Voimala on yksi Suomen suurimmista.

Uutinen on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2017.

Tämä juttu löytyy Slideshare-palvelusta: www.slideshare.net/ABBSuomi


Napsin Markus Andersen ja Postin Hannu Simola pitävät aurinkovoimaa järkevänä investointina.

Silmänkantamattomiin pitkiä käytäviä ja ruskeita pahvilaatikoita. Postin palveluvarasto Vantaalla tarjoaa hyllytilaa ja kuljetuslogistiikkaa esimerkiksi verkkokaupan tarpeisiin ja tavaratalojen tempauksiin. Trukit puikkelehtivat maalis-lokakuussa aurinkosähkön voimin – rakennuksen katolla 1920 aurinkopaneelia on valmiina tuottamaan sähköä satojen trukkien lataukseen sekä liki sadantuhannen neliömetrin kokoisen hallin valaistukseen.

Posti Kiinteistöt Oy:n ylläpitopäällikkö Hannu Simola kertoo, että aika oli kypsä aurinkovoimalan hankintaan.

”Mietimme uusiutuvan energian hyödyntämistä muutaman vuoden, ja nyt laitteiston hinta tehoon nähden alkoi olla järkevä. Aurinkosähköllä on Postille myös imagollinen arvo. Haluamme edistää ympäristöystävällistä toimintaa.”

Aurinkovoimala asennettiin rakennuksen katolle joulukuussa 2016. Postin voimala on yksi Suomen suurimmista. Sen nimellisteho on 500 kilowattia ja laskennallinen vuosituotto 450 000 kilowattituntia. Postille se tarkoittaa viiden prosentin säästöä ostosähkössä vuosittain.

”Palveluvarasto ja samassa kiinteistössä sijaitseva koneellinen pakettilajittelu toimivat tauotta, joten saamme kaiken aurinkosähkön omaan käyttöön. Ostamme lopun tarvittavan sähkön markkinoilta sataprosenttisen hiilineutraalina.”

Vuosi kertoo tarkemmin
Haastattelupäivän aamuna Vantaan Viinikkalassa on tukevasti pilvistä, mutta kevätauringon säteily on silti riittävän voimakasta tuottaakseen energiaa, kertoo logistiikkakeskuksen sisällä sijaitseva ohjauslaitteisto. Uusinta teknologiaa edustavat TRIO-invertterit toimitti ABB, paneelit ja muut järjestelmän osat Naps Solar Systems, joka suoritti projektin avaimet käteen -otteella. ”Järjestelmän toimintaa seurataan kokonainen vuosi, ennen kuin siitä tehdään tarkempaa analyysiä. Jos kokemukset ovat hyvät, voimme ajatella aurinkovoimalaa muihinkin kiinteistöihimme”, sanoo Hannu Simola.

Hänen mukaansa Postin logistiikkakeskuksella on suhteellisen edullinen sähkösopimus, mutta aurinkovoimalaa puolsi muutama seikka.

”Kiinteistö on oma, se on strategisesti tärkeä ja aiomme olla siinä pitkään. Lisäksi rakennuksessa on paljon hyödynnettävää kattopinta-alaa.” Simolan mukaan aurinkosähköjärjestelmä on maksanut itsensä takaisin alle 15 vuodessa. Napsin myyntijohtaja Markus Andersen kertoo, että yleinen hintataso tämän kokoluokan hankkeissa on tuhat euroa asennettua kilowattia kohden. Viisisataa kilowattia tarkoittaisi siis noin puolta miljoonaa euroa.

Sade huuhtoo pölyt
Logistiikkakeskuksen katolla 32 paneelikenttää kurottaa etelän ja lounaan väliin. Niiden välissä on hyvin tilaa kävellä ja tarkastaa paneelien kuntoa ajoittain. Lumia ei tarvitse luoda eikä painepesuria käyttää, kun sade yleensä huuhtelee lasipinnan riittävän kirkkaaksi.

Mahdolliset paneelien aiheuttamat heijastukset simuloitiin tietokonemallilla, sillä aurinkovoimala sijaitsee Helsinki-Vantaan lentoaseman vieressä. Heijastukset eivät lentoliikennettä häiritse. Hannu Simola on urakkaan ja lopputulokseen tyytyväinen.

”Aikataulussa pysyttiin ja laitos lähti käyntiin kertaheitolla. Nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan mittaustuloksia kuluvalta vuodelta.”

Kesämökeiltä teollisuushalleihin
Aurinkosähkölle hymähdeltiin Suomessa melko pitkään. Kun vaihtoehtoisten energiaratkaisujen tutkimus- ja kehityskohteena öljy-yhtiö Nesteellä vuodesta 1982 toiminut Neste Advanced Power Systems (NAPS) aloitti monien käänteiden jälkeenomillaan vuonna 2004, aurinkosähköä hankittiin lähinnä kesämökkien tarpeisiin.

Suomen suurin aurinkopaneelisto löytyi vuonna 2003 Tampereelta kaupparakennuksen katolta. Voimalan huipputeho oli 39 kilowattia. Vertailuna Saksassa Münchenin messukeskuksen katolla aurinkovoimala oli jo tuolloin huipputeholtaan yli kaksi megawattia.

Naps Solar Systemsin toiminta on noussut viime vuosina uuteen liitoon, kun Suomessa kauppa-, teollisuus- ja logistiikka-alat ovat ottaneet aurinkosähkön mahdollisuudet tarkkaan mietintään.
"Yritykset tähtäävät aurinkosähköjärjestelmän hankinnalla energiansäästöön. Kaikki aurinkovoimalan tuottama energia jää ostamatta verkosta", muistuttaa Napsin myyntijohtaja Markus Andersen.

"Säästämme asiakkaan rahaa"
”Meidän yhteistyömme ulottuu niin kauas historiaan kuin se aurinkosähköinverttereiden kohdalla voi ulottua”, kuvailee Markus Andersen Naps Solar Systemsin ja ABB:n yhteistä matkaa.

Naps on toimittanut aurinkopaneelit ja ABB invertterit muun muassa energiayhtiö Helenin voimalaan Suvi- lahteen sekä HSY:lle, Pohjoismaiden suurimpaan jätevedenpuhdistamoon Viikinmäkeen. Myös ABB:n omassa testivoimalassa Helsingin Pitäjänmäessä ja invertteritehtaan katolla Virossa on Napsin toimittama järjestelmä.

Andersenin mukaan molemmat yhtiöt ovat tehneet pioneerityötä aurinkosähkön alalla Suomessa, joten ne myös tunnetaan hyvin.

”Kun kyseessä on vaativa asiakas ja vaativa projekti, niin Napsin ja ABB:n yhdistelmä on paras. Säästämme yhdessä asiakkaan rahaa”, myyntijohtaja Andersen summaa.

Aurinkopaneelien hinta on laskenut kymmenesosaan kymmenen vuoden takaisesta. Naps valmistuttaa paneeleja Virossa ja tuo niitä myös Aasiasta. Laitteiden lisäksi – tai oikeastaan ensisijaisesti – yritys myy asiantuntemusta.

”Vahvuutemme on järjestelmätuntemus ja 36 vuoden harjoittelu avaimet käteen -toimituksissa. Osaamme varoa sudenkuoppia, ja se on nykyisten ja uusien asiakkaiden etu”, Andersen kuvailee.
Hänen mukaansa aurinkosähköjärjestelmien markkinoilla on tällä hetkellä paljon sitä kuuluisaa pöhinää.

”Avaimet käteen -järjestelmätoimitukset ammattimaisille kiinteistönomistajille ovat vaativaa asiantuntijatyötä. Kun myydään järjestelmää, jonka elinkaari on 30 vuotta, laadukkaan toteutuksen tärkeys korostuu.”

Napsilla työskentelee yhteensä viitisenkymmentä asiantuntijaa Suomessa ja Virossa. Yrityksen omistavat pääomasijoittaja sekä toimiva johto. Työkenttänä ovat pääasiassa Pohjoismaat ja Saksa.

Liiketoiminta on muuttunut pienistä saarekejärjestelmistä isompiin kiinteistökattoihin, mutta verkkoon kytkettyjen laitteiden markkina on vasta aluillaan. Markus Andersenin mukaan Napsin tavoite on lähivuosina täyttää kauppojen sekä teollisuus- ja logistiikkarakennusten katot.

"Nyt alkaa realisoitua se, mistä kaikki nämä vuodet on puhuttu."

Postin logistiikkakeskuksen aurinkovoimalassa on ABB:n TRIO-invertterit.
40 vuotta lähitähden ymmärrystä
ABB on ollut mukana aurinkosähköjärjestelmissä aivan alusta saakka ja verkkoon kytketyissä järjestelmissä 1980-luvulta lähtien. Aurinkosähköinvertteri muuntaa aurinkopaneeleissa tuotetun tasasähkön sähköverkkoon soveltuvaksi vaihtosähköksi. ABB:n valikoimasta löytyy aurinkosähköinvertteri kaikkiin kokoluokkiin, kotijärjestelmiin ja megawattien voimaloihin. Omia inverttereitä yhtiö on valmistanut kymmenen vuotta.

Postin aurinkovoimalaan valittiin uusinta invertteriteknologiaa.
”TRIO 50 -string-invertterit ovat optimaalisia muun muassa keskisuuriin voimaloihin, joissa aurinkopaneelit voidaan asentaa samaan ilmansuuntaan samalla kaltevuudella ja kytkeä sarjoihin. Postin voimalan tuotannossa sellainen ratkaisu on kustannustehokkain”, kertoo tuotepäällikkö Jukka Mäkinen ABB:ltä.

ABB toimii aurinkosähkön ja muiden uusiutuvan energian tuotantomuodoissa aktiivisesti. ”Toimitamme kaikki paneelien ja sähköverkon välillä tarvittavat pääkomponentit, ja olemme siinä maailman suurimpia toimijoita”, Mäkinen tiivistää.

Teksti: Jaana Ahlblad, kuvat: Tero Ikäheimonen

Haku