ABB och IBM samarbetar om lösningar för industriell artificiell intelligens

2017-04-25 - ABB Ability™ och IBM Watson kombineras för överlägset kundvärde
ABB och IBM (NYSE: IBM) presenterade idag ett strategiskt samarbete som kopplar samman ABB:s branschledande digitala erbjudande, ABB Ability, med IBM Watson Internet of Things kognitiva kompetens för att frigöra värde för kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur.

Kunder kommer att kunna dra nytta av ABB:s djupa branschkunnande och omfattande portfölj av digitala lösningar kombinerat med IBM:s expertis inom artificiell intelligens och maskininlärning, liksom olika branschspecialister. De första två gemensamma industrilösningarna som drivs av ABB Ability och Watson kommer att ge kognitiva insikter i realtid till fabriksgolvet och smarta elnät.

”Denna kraftfulla kombination markerar verkligen nästa nivå av industriell teknik, där vi går från nuvarande uppkopplade system som bara samlar in data, till industriell drift och maskiner som använder data för att känna, analysera, optimera och vidta åtgärder som främjar en ökad drifttid, högre hastighet och större avkastning för industrikunder”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer. ”Med en installerad bas på 70 miljoner uppkopplade enheter, 70 000 digitala styrsystem och 6 000 programvarulösningar för företag är ABB en betrodd ledare inom industrin och har under fyra decennier skapat digitala lösningar åt sina kunder. IBM är ledande inom artificiell intelligens och kognitiv databehandling. Tillsammans kommer IBM och ABB att skapa kraftfulla lösningar där kunderna kan dra nytta av den fjärde industriella revolutionen.”

Ny portfölj med banbrytande lösningar
Den nya portföljen med banbrytande lösningar som utvecklats av ABB och IBM kommer att hjälpa företag att på ett helt nytt sätt lösa en del av sina allra största industriella utmaningar: förbättrad kvalitetskontroll, minskade driftstopp samt ökad hastighet och avkastning på industriella processer. Dessa lösningar kommer att gå längre än dagens uppkopplade system som bara samlar in data och istället leda till kognitiva industriella maskiner som använder data för att förstå, känna, resonera och vidta åtgärder som stöder medarbetare genom att bidra till att ta bort ineffektiva processer och redundanta arbetsuppgifter.

”Detta viktiga samarbete med ABB kommer att leda Watson ännu djupare in i industriella tillämpningar – från tillverkning till energi, till transport med mera”, säger Ginni Rometty, ordförande, VD och koncernchef för IBM. ”De data som genererats från industriföretagens produkter, anläggningar och system ger ett löfte om exponentiella framsteg inom innovation, effektivitet och säkerhet. Endast Watsons breda kognitiva kompetens och vår plattforms unika industristöd kan omvandla denna enorma nya resurs till värde, med tillit. Vi ser mycket fram emot att samarbeta med ABB i denna nya industriella era.”

Tar med sig kognitiva insikter i realtid ut på fabriksgolvet
ABB och IBM kommer till exempel att utnyttja Watsons artificiella intelligens för att hitta defekter via produktionsbilder i realtid som fångats upp i ett ABB-system och därefter analyserats i IBM Watson IoT for Manufacturing. Tidigare utfördes dessa inspektioner manuellt, något som ofta var en långsam och felbenägen process. Genom att utnyttja kraften i Watsons kognitiva insikter i realtid direkt på fanriksgolvet i kombination med ABB:s teknik för industriell automatisering blir företagen bättre rustade att öka den volym som flödar genom produktionslinjerna samtidigt som tillförlitlighet och enhetlighet förbättras. När produktionsdelar flödar genom tillverkningsprocessen kommer lösningen att larma tillverkaren om kritiska fel – som inte är synliga för det mänskliga ögat – för att öka kvaliteten vid monteringen. Detta möjliggör snabba ingrepp från kvalitetskontrollanternas sida. Den enklare identifieringen av defekter påverkar allt gods på produktionslinjen och bidrar till att förbättra företagets konkurrenskraft samtidigt som man undviker kostsamma återkallanden och skadat anseende.

Tar med sig kognitiva insikter i realtid ut till de smarta elnäten
Ett annat exempel på hur ABB och IBM kommer att tillämpa Watsons kapacitet är att förutsäga leveransmönster inom elproduktion och efterfrågan från historiska data och väderdata för att hjälpa energibolagen att optimera drift och underhåll av dagens smarta elnät. Energibolagen står idag inför en ökad komplexitet på grund av den nya balansen mellan konventionella och förnybara energikällor. Prognoser på temperatur, sol och vindhastighet används för att förutsäga efterfrågan på förbrukning, vilket hjälper energibolagen att fastställa den optimala lasthanteringen liksom prissättning i realtid.

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 132 000 medarbetare. www.abb.com

Om IBM
Mer information finns på www.ibm.com/iot, www.ibm.com/internet-of-things/iot-solutions/iot-manufacturing. Följ gärna @IBMIoT på Twitter.

För mer information kontakta:

Media Relations
Tel: +41 43 317 65 68
media.relations@ch.abb.com


IBM
Kaveri Camire
Phone: +1 914 625 6395
Email: kcamire@us.ibm.com

Investor Relations
Tel. +41 43 317 71 11
investor.relations@ch.abb.com


IBM
Erica Topolski
Phone: +1 617 803 7665
Email: ericat@us.ibm.com


Sök