ABB Q1: Növekvő árbevétel, javuló nyereségesség

Az ABB beszámolt 2013. évi első negyedéves eredményeiről kiemelve a gyenge piaci környezet ellenére is növekvő árbevételt és a javuló üzemi jövedelmezőséget. A javított portfolió és a kiegyensúlyozott földrajzi jelenlét stabil eredményeket hozott a vegyes üzleti környezet ellenére is. Az árbevétel valamennyi divízióban változatlan szinten maradt vagy emelkedett; a Thomas & Betts integrációja jól halad. EBITDA (Üzemi eredmény) és az EBITDA marzs emelkedett, a költségmegtakarítási intézkedések végrehajtása eredményesen folytatódott.
Zürich, Svájc, 2013. április 24. – Az ABB a mai napon beszámolt 2013. évi első negyedéves eredményeiről kiemelve a gyenge piaci környezet ellenére is növekvő árbevételt és a javuló üzemi jövedelmezőséget2.

    - A javított portfolió és a kiegyensúlyozott földrajzi jelenlét stabil eredményeket hozott a vegyes üzleti környezet ellenére is.

    - Az árbevétel valamennyi divízióban változatlan szinten maradt vagy emelkedett1; a Thomas & Betts integrációja jól halad.

    - EBITDA (Üzemi eredmény)2 és az EBITDA marzs emelkedett, a költségmegtakarítási intézkedések végrehajtása eredményesen folytatódott.


„Figyelembe véve a világgazdaságban továbbra is tapasztalható bizonytalanságot, a 2013-as év kielégítően indult” - számol be Joe Hogan, az ABB vezérigazgatója. „A cég továbbra is jól teljesít, és sikeresen folytatja a szigorú költségfegyelem és a számunkra versenyelőnyt biztosító üzletágakban illetve régiókban megcélzott növekedés közti egyensúly fenntartását, különösen az ipari hatékonyság, az áramszolgáltatás megbízhatósága és a megújuló energiaforrások terén.”

„Javuló teljesítményünkhöz hozzájárult kiegyensúlyozott portfoliónk és globális jelenlétünk, melynek köszönhetően a vegyes üzleti környezetben is meg tudtuk találni és ki tudtuk használni a növekedési lehetőségeket. Nagyon fontos megrendeléseket nyertünk el például a tengerészet, bányászat és robotika terén, és a fejlődő piacokról érkező megrendeléseink értéke 10 százalékkal nőtt. Az organikus és nem organikus növekedésből fakadó árbevételünk egyaránt nőtt.”

„Költségeredményeink most is stabilak; különösen az általános és adminisztratív költségek terén alkalmazunk szigorú fegyelmet” mondta el Hogan. „A továbbra is sikeres beszerzési és termelékenységi javító intézkedéseinkkel 260 millió USD összeget takarítottunk meg.”

„A Thomas and Betts integrációja és a szinergiák kiaknázása jól halad. Nagyon elégedettek vagyunk ezzel a felvásárlással és az általa az észak-amerikai piacon javuló egyenlegünkkel.”

„A Power Products (nagyfeszültségű termékek) csoport ismét remekül teljesített 14,9 százalékos EBITDA marzsot elérve, ami megint csak a 14,5 és 15 százalék közti teljes évre vonatkozó előrejelzési sávunkon belüli eredmény. Ez köszönhető egyrészt a megbízható költséggazdálkodásnak, másrészt a tudatosan a nyereségesebb végfelhasználói piacokat célzó növekedési kezdeményezéseknek.”

„Ezeket az eredményeket annak ellenére sikerült elérnünk, hogy keresleti szempontból még mindig nem kedvez nekünk a piac,” mondta Hogan. „Az USA-ban a növekedés üteme tovább lassult ebben a negyedévben, és az ipari beruházások Európa nagy részében továbbra is vegyes képet mutatnak. A cash flow alacsonyabb szintű, mint szeretnénk, erre azonban nagyon is számítottunk, és ez elsősorban a projektek megvalósításának időzítését tükrözi, ebből a szempontból a következő negyedévekben javulást várunk.”


„Az év hátralévő részében továbbra is a költségek és a növekedés közti egyensúly fenntartására helyezzük majd a hangsúlyt. A makrogazdasági mutatók még mindig bizonytalanok, ami megnehezíti annak előrejelzését, hogy a korai ciklusban lévő üzletek hogyan teljesítenek majd. Meglévő megrendelés állományunk révén azonban ezt a bizonytalanságot mérsékelni tudjuk, és biztosak vagyunk benne, hogy az üzletágak és a régiók közti kiegyensúlyozott működés továbbra is nyereséges növekedési lehetőségeket biztosít majd számunkra.”

    2013 Q1 kulcsszámok
Q1 13
Q1 12
Változás
Millió USD-ben kivéve, ahol máshogy van jelezve
USD
Helyi
Organikus3
Megrendelések
10 492
10 368
1%
2%
-4%
Rendelés állomány
(március végén)
29 614
29 910
-1%
2%
Árbevétel
9 715
8 907
9%
10%
3%
EBIT
1 052
1 048
0%
az árbevétel %-ában
10,8%
11,8%
EBITDA (Üzemi eredmény)
1 458
1 228
19%
a működési bevételek %-ában
15,0%
13,9%
ABB-nek tulajdonítható nettó jövedelem
664
685
-3%
Részvényenkénti jövedelem ($)
0,29
0,30
Működési cash flow
(223)
(22)
n.a.


1 A menedzsment beszámolójában szereplő megrendelések és árbevételek a helyi valutaárfolyamok függvényében értelmezendők. Az USD változásai az eredményeket bemutató táblázatban szerepelnek.
2 Az EBITDA (Üzemi eredmény) és EBIT összevetését lásd az Évközi konszolidált (nem-auditált) beszámoló Kiegészítő mellékletének 13. pontjában.
3 Az organikus változások a helyi valutában értelmezendőek, és nem tartalmazzák a Thomas & Betts (T&B) 2012. májusi akvizícióját.


KeresésKAPCSOLAT