АББ продава бизнеса си с високоволтови кабели на „НКТ Кейбълс”

2016-09-21 - Цюрих, Швейцария, 21 септември 2016 г.
  • Допълнителни предимства за създаването на водещ играч в кабелната промишленост
  • АББ и НКТ Кейбълс подписват споразумение за дългосрочно стратегическо партньорство
  • Продажбата е на обща стойност 836 млн. евро (934 млн. щатски долара)
  • Продажбата демонстрира ангажимента на АББ към активно управление на портфолиото

„НКТ Кейбълс” придобива целия бизнес на АББ за високоволтови кабелни системи, на обща стойност 836 млн. евро (934 млн. щатски долара). Високоволтовите кабели са ключови компоненти в устойчивите енергийни мрежи, които се използват за пренос на големи количества електроенергия на големи разстояния. Бизнесът е част от направление „Енергийни мрежи” на АББ, което в момента е обект на стратегически преглед.

„НКТ Кейбълс” проектира, произвежда и доставя захранващи кабели за продуктови решения ниско, средно и високо напрежение основно в областта на променливите токове (AC). Компанията притежава големи производствени бази в Европа и Китай, търговски офиси в цял свят и разполага с около 3200 служители. За 2015 година приходите на компанията възлизат на 1.2 млрд. евро.

“Обединяваме две силни портфолиа в сферата на кабелите с общо скандинавско наследство, което ще бъде още по-конкурентно в по-голям размер при „НКТ Кейбълс”, като в същото време ще запазим достъп до технологията, чрез дългосрочно стратегическо партньорство,” каза изпълнителният директор на АББ Улрих Шписхофер. “Комбинацията от нашето бизнес направление за кабелни системи и предимствата на „НКТ Кейбълс” демонстрира нашия ангажимент към активно управление на портфолиото – ключов елемент от стратегията „Следващо ниво” на АББ.

Технологията и производството на кабели високо напрежение на АББ, както и сервизния обхват, отлично допълват дейността на „НКТ Кейбълс”, което поставя комбинирания бизнес в идеалната позиция да обслужва нарастващото търсене за кабелни системи за пренос на електроенергия на дълги разстояния. Очаква се комбинираният оперативен мащаб и обхват на двата бизнеса да доведе до още по-добро обслужване на клиентите от цял свят.

“Бизнесът с високоволтови кабели на АББ ще добави значителни предимства към нашето портфолио и ще ни донесе производство от световна класа. Ние ще използваме технологии, компетентност в областта и висококвалифицирана работна сила, за да разработим този бизнес,” заяви Майкъл Хедегаард Линг, президент и изпълнителен директор на „НКТ Кейбълс”. “С нетърпение очаквам да засилим дългосрочното си партньорство, което ще обслужва бъдещи проекти по цял свят.”

Бизнесът за високоволтови кабели на АББ предлага завършени до ключ продуктови решения, в това число проектиране, инженерство, доставка, монтаж, пускане в експлоатация и сервизно обслужване. Направлението е отчело коригирани самостоятелни приходи за 2015 година в размер на 524 млн. щатски долара, разполага с около 900 служители и свръхмодерни производствени и развойни капацитети за подводни и подземни високоволтови кабели в Карлскрона, Швеция. Прехвърлянето на активите включва и нов, последно поколение кораб за полагане на кабели, който в момента е в процес на изграждане. С опит от над цял век, бизнесът обслужва широк обхват приложения и е пуснало в експлоатация стотици връзки с променлив и постоянен ток по цял свят.

“Като част от стратегическото партньорство, АББ и „НКТ Кейбълс” ще работят заедно по бъдещи проекти, за да достигнат до пазарни възможности в области като подводни взаимовръзки и преносни връзки на постоянен ток (DC)”, сподели Клаудио Фачин, президент на бизнес направление „Енергийни мрежи” на АББ. „Тази сделка ще опрости и фокусира портфолиото на „Енергийни мрежи.”

Очаква се сделката да бъде приключена в първото тримесечие на 2017 г., в зависимост от съответните регулаторни разрешения и изпълнението на условията по приключването. „Голдман Сакс” действа като ексклузивен финансов консултант на АББ, а „Фрешфийлдс Брукхаус Деринджър” (Freshfields Bruckhaus Deringer) като юридически консултант.

АББ ще се отчете относно напредъка на своята стратегия „Следващо ниво”, включително стратегическия преглед на портфолиото на дивизията „Енергийни мрежи”, по време на своя Ден на капиталовите пазари на 4 октомври 2016 г.
АББ (www.abb.com) е световен лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови, промишлени, транспортни и инфраструктурни клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Групата от компании АББ развива дейност в около 100 държави и разполага с около 135 000 служители.Следете ни на

Follow us on TwitterGet LinkedInConnect on FacebookSubscribe on YouTube

SearchCONTACT US

ПРИКАЧЕНИ ФАЙЛОВЕ