Utan en tråd hos Pallco

Med trådlös styrning av robotcellen sparar Pallco tre kilometer kabeldragning och har samtidigt fått en både kostnadseffektiv och ytterst driftsäker lösning.

Redan första sidan på Pallcos nya webbplats visar en orange robot, det omisskännliga kännetecknet för robotar levererade av ABB.

Pallco, en förkortning av orden pall och container, var minst sagt tidigt ute med ABB-robotar.
"Redan 1974 köptes den första. Det var en IRB 6, vilket var den åttonde roboten som ABB levererade. I dag har vi 27 robotar", berättar Toni Gustafsson, produktionstekniker på Pallco med inriktning mot automation.

Vetlandaföretaget är en typisk underleverantör mitt i det företagsamma Småland. För det mesta sysslar Pallco med att utveckla och tillverka kundanpassade produkter och komponenter i metall. Det handlar om bearbetning av stålplåt, men också i aluminium.

En del av momenten är manuella, andra är helautomatiserade.
"Vi automatiserar allt som det är lite volym i. Varje vecka funderar vi på vilka moment som kan automatiseras. Vi vill vara framåt och tänka smart och försöker alltid att supporta operatören", säger Toni Gustafsson.

Pallcos produktionstekniker Toni Gustafsson visar hur roboten hanterar de svetsade ramarna.


Våren 2012 fick Pallco en volymorder från Kinnarp, en större tillverkare av kontorsmöbler. Ordern gällde ramar för underreden till skrivbord.
"Robotcellen skulle hantera flera former och storlekar på ramarna. Dessutom måste vi kunna ställa om snabbt. Vi har genomgång med kunden en gång i veckan och kan göra förändringar på bara tre dagar."

Intern kompetens
Pallco sökte en flexibel och kostnadseffektiv applikation för att klara de 27 artiklar som ordern gällde. Ramarna lasersvetsas först och flyttas sedan manuellt till robotcellen. Robotapplikationen ska sedan greppa, putsa, stansa och palletera. Andra önskemål från Pallco var att cellen skulle sköta sig i stort sett själv samt att operatören när som helst kunde byta artikel.

Toni Gustafsson kallar sig själv för en tekniknörd och gillar att lära sig ”nya grejer”. Det gör att Pallco har omfattande kompetens internt när det gäller programmering, verktygskonstruktion, projektering och layout. Exempelvis så ritade och simulerade Toni Gustafsson själv robotcellen i Solid- Works och i ABB:s mjukvara Robot Studio.

Det har gjort att återbetalningstiden för investeringar i vissa nya robotceller bara var drygt ett kvartal. Med intern kompetens kortas också ledtider om något problem skulle uppstå.

Istället för en betydligt dyrare lösning med styrsystem och verktygsväxlar köptes ABB:s trådlösa signalöverföringssystem.
"Normalt sett dras signalkablar fram till gripdonet på roboten, men med så många artiklar och ett komplicerat gripdon och svivel bygger det snabbt på många I/O-signaler.

Därför bestämde jag mig tidigt för ABB:s trådlösa sensorsystem för att slippa kabeldragningar och få tillgång till ett nästan obegränsat antal signaler. Jag ringde Anders Bergström på ABB och pratade lite om vilka produkter som behövdes för att lösa vårt problem."

Färre felkällor
Förutom att mycket pengar sparas på att slippa dra signalkabel, hela tre kilometer mindre kabel enligt Toni Gustafsson, ökar också svivelns rotationsfrihet. Samtidigt är antal felkällor färre när kabelslingorna minimeras. Den enda fysiska kabel som behövs för sviveln är matningsspänningen.

Robotcellen beställdes först. Under sommaren förra året konstruerade sedan en underleverantör det servostyrda gripdonet med pneumatikblock för ventiler.

Pallco har även tagit hjälp med PLC-programmeringen och en elfirma fixade under semestern de nödvändigaste kabeldragningarna.
"Installation och programmering har fungerat utmärkt. Det var bara att sätta i sladdarna och 4–5 knapptryckningar för att komma i gång. Vi övervakar cellen med kamera och kan även ha koll på den mobilt. Det trådlösa systemet har aldrig tappat en signal och är väldigt driftsäkert."

"Jag vill ge ABB en eloge för att företaget hjälpt till så bra", säger Toni Gustafsson.

Denna artikel har tidigare publicerats i ABB Kunden nr 2/2013

FAKTA

Pallco arbetar främst med stål och aluminium. Stål i form av plåt; coils (rullar) och rör, samt aluminiumprofiler och till viss del aluminiumplåt. Företaget startades 1949 och har cirka 135 anställda. Det ägs av investmentbolaget Ledstierna.

ABB har levererat IRB 6640, 130 kg lyftkraft samt trådlöst signalöverföringssystem.

Sök