ABB var med och utsåg Jenny Larsson till Årets kraftkvinna

2016-10-26 - Jenny Larsson, chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet, har utsetts till Årets kraftkvinna. Priset synliggör och lyfter kompetenta kvinnor i energisektorn för att bredda rekryteringsbasen och locka fler till branschen.
”Jag är mycket stolt och glad över att ha fått det här ärofyllda priset i konkurrens med så många kompetenta kvinnor. Jag hoppas att priset kan bidra till att ytterligare sätta fokus på hur energibranschen kan bli mer jämställd och hur vi ska säkra framtida kompetens genom att locka fler kvinnor till branschen”, säger Jenny Larsson.

Jenny Larsson, chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet, tillsammans med Johan Söderström, vd för ABB Sverige. Foto: Philip Håkansson.


Juryn består av några av landets tyngsta beslutsfattare i energisektorn: Johan Söderström, vd ABB Sverige, Pernilla Winnhed, vd Energiföretagen Sverige, Annika Viklund, affärsområdeschef Vattenfall Distribution, Anna Stenberg, vd Women Executive Search samt Erik Brandsma, gd Energimyndigheten. Annika Viklund, som anställd på Vattenfall, valde att avstå i slutomröstningen.

”Utnämningen Årets kraftkvinna är oerhört viktig för hela branschen. Jag är stolt över att få vara en av prisutdelarna och Jenny Larsson är en mycket värdig mottagare av utmärkelsen”, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

Jenny Larsson vann utmärkelsen bland 34 övriga nominerade. Det är första gången som Årets kraftkvinna delas ut och juryns motivering är:

”1998 klev denna kraftkvinna in i energibranschen som trainee och har sedan dess tagit sig an många olika utmaningar inom såväl elnät som fjärrvärme, serviceverksamhet, marknadsföring och övergripande ledarroller. Hon har gång på gång uppnått fantastiska resultat i tunga, operativa, positioner, fattat modiga beslut och varit en inspirationskälla för många. Med ett engagerande och värderingsdrivet ledarskap har hon även bidragit till ökad mångfald inom branschen och agerat såväl förebild som normbrytare för förbättrad jämställdhet inom energisektorn. Under tiden som VD för Gotlands Energi erhöll bolaget Regnbågsmärkningen 2014 – ett lysande exempel på Jennys resultatdrivna mångfaldsarbete. Med mod, värme och kraft ansvarar hon idag som chef för Vattenfalls svenska värmeverksamhet för att bygga ett nytt värmeverk med förnybara bränslen som kommer att hjälpa regionen uppnå sina högt satta miljömål. Denna kraftkvinna har på ett målmedvetet sätt drivit jämställdhets- och mångfaldsfrågor i sina verksamheter, satt tydliga mål för att få in fler kvinnor på ledande positioner och mentor där hon med stor generositet delat med sig avsina erfarenheter.”

Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar och drivsystem, industriell automation och kraftnät, som betjänar kunder inom energibolag, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. I över 40 år har ABB drivit utvecklingen av framtidens industriella digitalisering. Med över 70 miljoner enheter uppkopplade genom sin installerade bas på över 70 000 styrsystem över samtliga kundsegment har ABB en idealisk position för att kunna dra nytta av energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. Med över 130 års erfarenhet bedriver ABB idag verksamhet i över 100 länder och har cirka 135 000 anställda. www.abb.com

Om kraftkvinnorna
Kraftkvinnorna är en organisation vars syfte är att synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energibranschen. Målet är att öka andelen kvinnor i ledningsgrupp och/eller styrelseplatser i energisektorns bolag och organisationer.

För mer information kontakta:
ABB Sverige

Christine Gunnarsson, presschef

Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com

SökVILL DU VETA MER?