ABB når ännu en milstolpe inom HVDC

2013-04-24 - ABB når ny rekordhög spänningsnivå för HVDC Light® på ±320 kV – mer än 50 procent högre än det tidigare rekordet. Utvecklingen har främst skett i Ludvika.
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har nått ännu en milstolpe i utvecklingen av överföringstekniken HVDC Light®. Med en spänningsnivå på ±320 kilovolt (kV), sätter företagets senaste innovation nytt rekord för spänningsnivån på HVDC teknik baserad på spänningsstyva strömriktare (voltage-sourced converters, VSC). Det tidigare rekordet låg på ±200 kV och sattes också av ABB. Innovationen kommer att möjliggöra mer än 50 procent högre överföringskapacitet samtidigt som överföringsförlusterna blir lägre än 1 procent per strömriktarstation.

Den nya HVDC Light-stationen ligger vid transformatorstationen Dörpen West i norra Tyskland och är byggd på beställning av den nederländsk-tyska kraftoperatören TenneT. Stationen utgör den mottagande änden av överföringslänken DolWin1, som ska integrera 800 MW havsbaserad vindkraft från Nordsjön i det europeiska kraftnätet, och som har den nya spänningsnivån ±320 kV.

Framstegen har gjorts med hjälp av vidareutvecklad strömriktarteknik, ett nytt ventilkoncept, ökad halvledarprestanda och bättre styrsystem. Denna innovation kommer att ge fart åt utvecklingen av flerterminalssystem och sammankopplade HVDC-nät, där ABB nyligen bröt historisk mark genom att presentera sitt teknikgenombrott – hybridbrytaren för HVDC.

”Denna senaste innovation stärker vår ledande ställning inom HVDC och vårt beslut att fortsätta utveckla denna viktiga teknik”, säger Hanspeter Faessler, chef för ABB:s affärsenhet Grid Systems som ingår i divisionen Power Systems. ”ABB är unikt positionerat i det här segmentet med egen tillverkning av strömriktare, kablar och halvledare – alla nyckelkomponenter i ett HVDC-system.”

ABB utvecklade tekniken för överföring av högspänd likström (HVDC) för nästan 60 år sedan och har byggt mer än 90 HVDC-projekt runt om i världen med en total installerad kapacitet på mer än 95 000 MW. HVDC Light är en vidareutvecklad teknik som bidrar till kraftöverföring under mark och på havsbotten och inom vilken ABB är ledande med mer än 20 levererade strömriktarstationer.

HVDC Light anses vara en god lösning för långväga kraftförbindelser under mark eller vatten. Tekniken används i ökande utsträckning på ett antal områden, bland annat för integrering av förnybar el från land- eller havsbaserade vindkraftparker, elförsörjning från fastland till öar och havsbaserade gas- och oljeplattformar, elförsörjning till städer med starkt begränsat utrymme och sammankopplingar av elnät över nationsgränser som ofta passerar vatten. Teknikens goda förmåga att uppfylla nätkraven säkerställer robusta förbindelser mellan kraftnät.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson, Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com