АББ постигна забележителен пробив в технологиите за изработване на КРУ с екологично ефективен газ за изолация

Нова газова смес предлага алтернатива на SF6 и има потенциал да намали въглеродния отпечатък на КРУ с газова изолация с до 50 процента – технологията предстои да бъде въведена в швейцарски пилотен проект.
Цюрих, Швейцария, 19 август 2014 – АББ, лидерът в производството на енергетични и автоматизационни технологии, постигна забележителен пробив в комутационните технологии с разработването на решение, при което се използва нова газоизолираща смес като заместител на серния хексафлуорид (SF6).

Тази алтернативна газова смес притежава подобни изолационни характеристики като тези на SF6, използван до момента в КРУЕ, но е способна значително да намаля вредното влияние върху околната среда заради изключително ниския си потенциал за глобално затопляне. С новата смес, КРУ с газова изолация (на английски GIS) на АББ разполагат с потенциал да намалят еквивалентните на въглероден диоксид емисии с до 50 процента през целия жизнен цикъл на оборудването, в сравнение с предшественика им със същата оценка.

“Това е значително постижение и може да положи основите на пътя към по-екологично ефективни КРУ с газова изолация в следващите години,” сподели Бернхард Юкер, Мениджър на дивизия „Системи за енергетиката” на АББ. “То ще даде възможност на нашите клиенти да намаляват вредното влияние върху околната среда и е в пълно съответствие с непрекъснатия ангажимент на АББ към технологии и иновации, осигуряващи енергия и производителност за един по-добър свят.”

Вече десетки години SF6 се използва масово в електрическата промишленост за диелектрична изолация и гасене на електрическа дъга, заради физическите си характеристики. Газ SF6 под налягане подпомага безопасното и надеждно управление на газоизолирани КРУ, тъй като разполага с много по-голяма диелектрична сила от други изолационни средства и дава възможност за значително намаляване на размера на уредбите, както и за инсталиране в зони, където наличното място е ограничено и скъпоструващо.

Новата технология ще бъде въведена за първи път в подстанция в Орликон, Цюрих, като пилотна инсталация за водещата швейцарска електрическа компания EWZ. В допълнение към 170-киловолтовото (kV) КРУЕ, АББ ще инсталира и КРУ средно напрежение с новата газова смес.

В системите за енергетиката, КРУЕ (GIS) се използват за управление, защита и изолация на електрическо оборудване с цел подобряване надеждността на електроснабдяването. С технологията на газоизолирани КРУЕ, ключовите компоненти, в това число контакти и проводници, са обезопасени с изолиращ газ. Компактността, надеждността и издръжливостта я правят предпочитано решение в урбанизирани райони и други места, където мястото е ограничено, или при наличие на сурови атмосферни условия.

АББ първа въвежда високоволтовите КРУЕ в средата на 60-те години и продължава да стимулира своите технологии и иновации, предлагайки пълна гама от продукти с волтови нива от 72.5kV до 1,200kV. Като лидер на пазара на технологии за високоволтови КРУ с газова изолация, в световен мащаб АББ има инсталирани над 23000 клетки. Най-новият пробив в тези технологии ще даде възможност за още по-голямо намаляване на въглеродните емисии, без компрометиране на ефективността и надеждността им.

АББ (www.abb.com) е лидер в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване, които дават възможност на битови и промишлени клиенти да подобрят ефективността си, намалявайки вредното влияние върху околната среда. Групата от компании АББ функционира в около 100 държави и разполага с над 145 000 служители.

За помощ с техническите термини в това съобщение за медиите, моля посетете: www.abb.com/glossary

Останете информирани:

Follow us on TwitterGet LinkedInConnect on FacebookSubscribe on YouTube

SearchCONTACT US

  • Контакт с медиите
  • Хармиит Бава
  • Ръководител отдел Комуникации
    Продукти и системи за енергетиката в АББ

ПРИКАЧЕНИ ФАЙЛОВЕ: