Snabbt avslut på explosioner

Ett kabelavslut exploderade i Partille och tusentals hushåll blev utan el. Två veckor senare smällde det i Lidköping. Kraftentreprenadföretaget Ratel och ABB löste problemen extremt snabbt.

I mitten av oktober i fjol fick Lars Häggblad, affärsområdeschef på Ratel, ett telefonsamtal från kunden Vattenfall. Under eftermiddagen hade cirka 25 000 elkunder i Storgöteborg drabbats av elavbrott. Tack vare ett redundant nät och i vissa fall reservkraftverk hade merparten av abonnenterna strömmen åter vid tvåtiden på natten.

Vad som hänt återstod dock att undersöka.
"Det visade sig att ett kabelavslut hade exploderat och förstört ett annat kabelavslut samt en ventilavledare", säger Lars Häggblad.

Lars Häggblad och Johannes Olsson på kraftentreprenadföretaget Ratel.Lars Häggblad och Johannes Olsson på kraftentreprenadföretaget Ratel.


Förutbestämd process
Redan kvällen före hade Vattenfalls jourcentral kontaktat säljaren Jonny Paridon på ABB i Alingsås, förklarat situationen och bett honom hålla sig anträffbar.
"Vi har processer för hur vi ska arbeta i sådana situationer. Bland annat går vi igenom vad vi har i lager och vad vi skulle kunna tillverka redan innan en beställning kommer. Oftast rör det sig om unika produkter som ska ersättas", säger Jonny Paridon.

När det stod klart att ett kabelavslut (som avslutar en kabel och ansluter den till övrigt nät) i Kåbäcken exploderat gick därför arbetet med att ta fram reservdelar snabbt.
"Från beställning till att vi bytt ut kabelavsluten och skarvat in kablarna på nytt gick det drygt en vecka. Det är väldigt snabbt", säger Lars Häggblad.

När samma sak inträffade i Lidköping ett par veckor senare gick det faktiskt ännu snabbare.
"Vi började direkt ta reda på hur omfattande skadorna var och vilka åtgärder som skulle vidtas. Ett kabelavslut i ställverket hade exploderat, medan övriga installationer klarat sig bra", säger Lars Häggblad.

Kabelavslutet exploderade på en tisdag och redan på söndagen samma vecka var linjen åter i bruk.
"Då hade vi och ABB finslipat våra rutiner och det gick extremt snabbt. Om vi valt en leverantör med tillverkning utanför Sverige hade vi fått en leveranstid på åtta till tolv veckor. Normalt vill ABB ha sex veckor på sig, så det här gick riktigt fort", säger Lars Häggblad.

Förutom närheten till ABB:s fabrik för kabeltillbehör med många års erfarenhet av tillbehörsproduktion kan förklaringen sammanfattas i kundkunskap, flexibilitet och lokal närvaro.
"När det small i Lidköping hade vi det mesta hemma och det var i princip bara att trycka på knappen för att starta processen. Vårt folk på säljsupport, planering och produktion gjorde ett riktigt bra jobb", säger Jonny Paridon.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 3/2013

Fotnot: Inget av de båda kabelavsluten på 132 kV som exploderade hade tillverkats av ABB.

FAKTA

Otera Ratel är ett kraftentreprenadföretag som funnits sedan 1982. Bedriver verksamhet inom ställverk, distribution, transmission, högspänningskabel, industri och mätbuss. Huvudkontoret ligger i Stockholm. Ingår i Oterakoncernen som omsätter cirka en miljard norska kronor och har ungefär 800 anställda.

ABB i Alingsås utvecklar, tillverkar och säljer kapslingar, skenor och apparater för kabelskåp och andra lågspänningsfördelningar, främst för den svenska marknaden. Globalt levererar ABB i Alingsås kabeltillbehör för 1–420 kV. I leveranserna till Ratel ingick två kabelavslut APECB 145 och tre skarvar SMPGB 145.

Sök