Närproducerade skottkärror

PJ Håkanssons mekaniska verkstad är företaget som aldrig flyttade till Kina. Med hjälp av en robot från ABB ska tillverkningen av skottkärror bli ännu mer effektiv.

Företaget har funnits i Trönninge söder om Halmstad i över hundra år.
"Det började som en smedja i slutet av 1800-talet", säger Bengt Göran Håkansson, VD och tredje generationen ägare.

På 1910-talet började man satsa på tillverkning av skottkärror, den som i dag kallas Trönningekärran. Tillsammans med magasinkärror och transportvagnar tillverkas också snöredskap.

Bengt Göran Håkansson, Peter Ljungberg, Mikael Gustavsson, Per Johan Håkansson.Bengt Göran Håkansson, VD PJH, Peter Ljungberg, säljchef Elektroautomatik, Mikael Gustavsson, VD Elektroautomatik och Per Johan Håkansson också han PJH, studerar roboten som ska effektivisera produktionen.


Bet sig fast i Halland
Att göra som så många andra, det vill säga att bryta upp och flytta produktionen till Kina, har det aldrig varit tal om.
"Tvärtom så investerade vi här", säger Bengt Göran Håkansson.

"Det finns fördelar med att stanna kvar", fortsätter han. "Det är nära till kunden. Om något blir fel med en produkt kan vi sätta oss i bilen och åka dit för att titta. Det gör man inte om tillverkaren finns i Kina."

Marknaden är alltså nära, också tidsmässigt.
"Om det börjar snöa häftigt kan vi bistå med snöredskap omedelbart", säger Per Johan Håkansson. "Från Kina är det fem– sex veckors leveranstid. Innan de snöredskapen kommer hit har det kanske hunnit bli vår."

Bengt Göran Håkansson har räknat ut att det skulle vara 40 procent billigare att producera skottkärrorna i Kina i stället för i Trönninge.
"Men man måste se till totalkostnaden. Då måste man också räkna med kostnader för frakt, ompackning, reklamationer och stigande lönekostnader där borta. Dessutom känns det som ett miljömässigt vansinne att frakta varorna ända från Kina."

Slår sig inte till ro
Det betyder inte att PJ Håkanssons Mekaniska verkstad slår sig till ro och sitter med armarna i kors.
"Automation är ett viktigt medel i konkurrensen med låglöneländer", säger Per Johan Håkansson.

Och det är där ABB kommer in i bilden.
"Vi köpte in en ny rörbockningsmaskin i Italien för tre år sedan", berättar Bengt Göran Håkansson. "Maskinen används för att bocka till kärrornas skalmar. Samtidigt diskuterade vi möjligheten med italienarna om att automatisera vissa funktioner, men det blev aldrig något."

Avgörande mässbesök
På den stora Elmiamässan i Jönköping i fjol besökte Bengt Göran och Per Johan Håkansson ABB:s monter och träffade Andreas Harandi, säljare på ABB

ABB kunde erbjuda en industrirobot som skulle fungera som förbindelselänk mellan rörbocknings- och stansmaskin.

Två parter började träffas – PJ Håkanssons och ABB:s samarbetsföretag Elektroautomatik.
"Vår uppgift var att förstå hur de italienska maskinerna, bockningsmaskinen och stansen, fungerade och att integrera dem med vår robot", säger Peter Ljungberg, säljchef på Elektroautomatik.

Ersätter monotont moment
Efter ett par månaders diskussion, programmering och tester hade man hittat en robot med rätt lyftförmåga och räckvidd, en som kunde hämta röret i bockningsmaskinen, lyfta över skalmen till en stansmaskin och vidare till ett stativ för mönsterläggning.

Sedan i februari 2013 är roboten på plats.
"Den ersätter ett moment som var monotont och ergonomiskt dåligt för en människa", säger Per Johan Håkansson. "Roboten gör det dessutom snabbare och behöver ingen lunch. Tidigare fick vi byta av varandra för att det inte skulle bli stopp under rasterna."

"Det innebär också högre kvalitet och ökad leveranssäkerhet", säger Mikael Gustavsson, VD på Elektroautomatik.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 3/2013

FAKTA

PJ Håkanssons mekaniska verkstad grundades 1898 av Per Johan Håkansson och drivs numera av tredje och fjärde generationen. Företaget tillverkar skottkärror, magasinkärror och transportvagnar under varumärket Trönningekärran. Utöver detta består sortimentet bland annat av snöredskap.

Företaget har 11 anställda. Kunder är bland andra norska Fiskars, svenska katalogföretag och företag inom byggvaru- och detaljhandel.

Elektroautomatik arbetar med att effektivisera och kvalitetsäkra kundernas produktion och logistik genom automationslösningar och kompetens. Företaget har 90 medarbetare, omsätter 215 miljoner och har kontor i Göteborg, Skövde, Åmål och Västerås.

I över 100 år har AB PJ Håkansson tillverkat skottkärror. VD Bengt Göran är tredje generationen Håkansson i företaget.

Sök