Skräddarsydd automation

Teknikföretaget AH Automation är en viktig kund för ABB. Nu är förhållandet det omvända när företaget har levererat en produktionsanläggning till ABB.

"Vi har länge varit kund hos ABB. Vi uppskattar produkterna och att man har ett brett produktprogram, vi köper allt från ställverk till tryckknappar. Det känns som ett stort förtroende att nu också få medverka som leverantör. Dessutom med en produktionsutrustning som tillverkar produkter vi själva kommer att köpa", säger Stefan Berntsson, chef för AH Automations affärsområde Industriautomation.

Nästa generation
Den nya anläggningen ska tillverka nästa generation stora kontaktorer hos ABB-enheten Control Products i Västerås.
"Produktserien och produktionsanläggningen har utvecklats parallellt. AH Automation har fått relativt fria händer och löst sin uppgift på ett mycket bra sätt. Allt är skräddarsytt för våra nya kontaktorer", säger Senad Hujic, ansvarig hos Control Products för den produktionstekniska delen i projektet.

Den nya automationsutrustningen ingår som en del i Control Products satsning på att utveckla produktionen. Nya tillverkningslinor byggs och befintliga ses över för att effektivisera anläggningen.
"Tack vare de nya möjligheterna kan vi höja ribban ytterligare. Vi får en mer effektiv tillverkning och kan öka både kvalitet och spårbarhet. Varje kontaktor har exempelvis ett unikt ID-nummer", säger Senad Hujic.

Daniel Olofsson, projektledare AH Automation, har arbetat med projektet i över ett år.


Ett skyltfönster
En annan fördel är att affärssystem och automationssystem är sammanlänkade. Ordersystemet har nu direktkontakt med produktionen.
"På så sätt har vi bidragit till att ABB kan styra och planera sin tillverkning på ett mer effektivt sätt", säger Stefan Berntsson.

Hos Control Products ska den nya produktionsutrustningen även vara ett skyltfönster för ABB:s produktportfölj inom industriautomation.
"Vi har dagligen flera kundbesök och vill passa på tillfället att visa upp allt som ABB kan erbjuda för ett effektivare produktionsflöde, oavsett bransch. Alla komponenter i anläggningen, från robotar och styrsystem till displayer och tryckknappar, är ABB-produkter."

ABB-projektet tillhör ett av AH Automations större åtaganden.
"Det är en anläggning som ligger i den absoluta frontlinjen när det handlar om automationsteknik. Våra ingenjörer har lagt ner över 2 000 timmar på konstruktionsarbetet. Jag är mycket stolt över den här leveransen som dessutom kommer att bli ett viktigt referensobjekt för oss", säger Daniel Olofsson, AH Automations projektledare.

Läs hela artikeln i ABB Kunden nr 2/2013

FAKTA

AH Automation grundades 1944 och finns i Smögen (huvudkontor), i Uddevalla och i Göteborg. Företaget är verksamt inom områdena industriautomation, marinel, infrastruktur och customer service. Antal anställda uppgår till cirka 100.


ABB har levererat i stort sett alla ingående komponenter i de två produktionslinjerna hos ABB:s affärsenhet Control Products. De är hämtade ur ABB:s produktsortiment. I leveranserna till AH Automation ingick bland annat: robotar IRB140, IRB 2600, styrsystem AC500, operatörspanel CP635, TFT Touch screen, säkerhetssystem Pluto, Jokab Safety servomotorer BSM80C, Baldor växelströmsmotorer, säkerhetsbrytare, kontaktorer, reläer, tryckknappar och indikeringslampor.

Daniel Olofsson, AH Automation och Senad Hujic, ABB

Sök