Hanasaari B:
Energiansäästöä jopa 30 %

Helsingin Energian Hanasaari B -voimalaitoksella suoritettiin vuonna 2009 energiatehokkuutta koskeva arviointi. ABB:n asiantuntijat arvioivat, miten paljon sähkömoottoreiden uusiminen ja taajuusmuuttajien käyttöönotto vähentäisi laitoksen sähkönkulutusta ja hiilidioksidipäästöjä ja mikä olisi niiden takaisinmaksuaika.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2012.

”Laskelmien mukaan tietyillä taajuusmuuttaja- ja moottori-investoinneilla energiaa säästyisi tarkastelluissa kohteissa vuodessa jopa 20–30 prosenttia – olosuhteista riippuen. Investoinnit maksaisivat itsensä takaisin 1–4 vuoden kuluessa”, myyntipäällikkö Veikko Ruohonen ABB:ltä sanoo.

Laskelmat johtivat käytännön toimiin. Kahden kaukolämpöpumpun ja kahdeksan ilmapuhaltimen moottorit uusittiin ja niiden kuristussäädöt korvattiin taajuusmuuttajilla.
Helsingin Energian mukaan energian säästölle asetetut tavoitteet on saavutettu. Lämmityskauden olosuhteet vaihtelevat kuitenkin vuosittain, joten tarkkoja mittaustuloksia on vaikea esittää. Laskelmassa ja jälkimittauksissa ei tosin huomioitu sitä, että kuristussäädön lämpöenergia päätyy pitkälti takaisin prosessiin eli kaukolämpöveteen.

”Esiselvityksestä on hyötyä investointipäätöksiä tehtäessä ja todennäköisesti suoritamme vastaavanlaisia laskelmia muissakin kohteissamme. Energiaa koskevat säästömahdollisuudet eivät aina ole yhtä selvästi nähtävissä kuin Hanasaaren kaukolämpöpumppujen tapauksessa”, ryhmäpäällikkö Ossi Liukko HelenEngineeringiltä sanoo.

Kaukolämpöpumpun energiankulutusta koskevia mittauksia on tehty sekä ennen asennusta että sen jälkeen. Tutkija Juha Viholainen LUT Energiasta on paneutunut laskelmiin ja verrannut niitä toisiinsa. Käytössä on ollut myös Helsingin Energian keräämä data toteutuneesta pumppauksesta.

Laskelmien mukaan tarkasteltavan pumpun energiankulutus suhteessa pumpattavaan tilavuuteen on pienentynyt selvästi siirryttäessä venttiilisäädöstä pyörimisnopeussäätöön.

”Tarkastelu osoitti, että juuri tämä kohde soveltuu erittäin hyvin pyörimisnopeussäätöön, ja että ratkaisun edut verrattuna venttiilisäätöön ovat selkeästi havaittavissa,” Viholainen sanoo.

Energiatehokkuuden arviointi keskittyy oleelliseen
ABB:n energiatehokkuuden arviointipalvelu on isoille teollisuus- ja voimalaitoksille tarjottava pelkistetty palvelu energiatehokkuuden arviointiin ilman kustannuksia.

Kohteeksi valitaan enintään kolmesta viiteen isoa moottorikäyttöä, joissa taajuusmuuttajan käyttöönotto ja mahdollinen moottorinvaihto säästäisi energiaa.

ABB:n tarjonnasta löytyy myös laajempia energiatehokkuuden arviointipalveluita.

Teksti Matti Valli

Haku