Mainio robottikouluttaja

Teollisuusrobotin ohjelmointi on yllättävän helppoa. Uskoo ken tahtoo, mutta robottikouluttaja Mainio sen tietää.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 2/2013.

Teollisuusrobotin ohjelmointi on yllättävän helppoa. Uskoo ken tahtoo, mutta robottikouluttaja Mainio sen tietää.

Tuotantolinja täynnä teollisuusrobotteja on huima näky, mutta miten robottia oppii ohjelmoimaan? ABB:n robottikouluttaja Juha Mainion työ vaatii monipuolista osaamista.

”Teknisen osaamisen lisäksi pitää viihtyä ihmisten kanssa. Täytyy kuunnella asiakasta ja antaa aikaa harjoitella”.

Kouluttajan on hyvä perehtyä asiakkaan lopulliseen sovellukseen.

”Kurssilla voi olla osallistujia monesta yrityksestä, joista kaikilla on omat prosessinsa. On tärkeä luoda yhteys siihen, miten opittua voi soveltaa omassa robottisolussa.”

Helposti alkuun
Teollisuusrobotin ohjelmointi on helppoa. Käyttäjälle riittää kahden päivän koulutus, ja ohjelmoinnissa pääsee alkuun nelipäiväisellä kurssilla. Edistyneemmille on tarjolla laajalti jatkokoulutusta.

”Peruskursseilla ei edellytetä aiempaa kokemusta roboteista. Hyvin suosittuja ovat myös räätälöidyt kurssit asiakkaan haluamasta aiheesta”, Mainio kertoo.

Opittavaa riittää
Robottikouluttajan työ vie usein luokan ulkopuolelle. Valmet Automotiven mittava robottitoimitus Uudessakaupungissa on pitänyt Mainion kiireisenä viime aikoina, ja erikoistuneemmille kursseille riittää kysyntää.

”Kiinnostavia alueita ovat muun muassa uudet SafeMove-turvaratkaisut sekä voimaohjaus, jotka mahdollistavat aiempaa läheisemmän työskentelyn robotin kanssa”, Mainio toteaa.

Kuva: Jarmo Teinilä