MIT Technology Review rankar ABB-innovation som en Topp10-teknik

2013-04-24 - Den nya brytaren för högspänd likström (HVDC) kommer att bidra till utvecklingen av framtidens elnät
ABB, det ledande kraft- och automationsföretaget, har uppmärksammats av MIT Technology Review för sin nya brytare för högspänd likström (HVDC). Tidningen har rankat brytaren som en av de tio viktigaste tekniska milstolparna under det gångna året. Varje år listar redaktionen de tio tekniska innovationer som bedöms få störst påverkan på hur framtiden kommer att formas under de närmaste åren.

Jason Pontin, chefredaktör för MIT Technology Review, säger: “Sedan 2001 har våra redaktörer noggrant valt ut de tekniska innovationer som bedöms få störst inverkan på utvecklingen under de kommande åren samt de organisationer som leder utvecklingen på dessa områden. ABB bidrar med att definiera hur vi kan bygga praktiskt fungerande brytare för högspänd likström.

Hybridbrytaren för HVDC löser ett 100 år gammalt ingenjörstekniskt pussel som möjliggör sammanlänkning av överföringsnät för högspänd likström (HVDC) och som förbättrar tillförlitligheten och stärker kapaciteten i befintliga växelströmsnät. Brytaren förenar mycket snabb mekanik med kraftelektronik och klarar att bryta kraftflöden motsvarande effekten från ett stort kraftverk inom fem millisekunder- vilket är 30 gånger snabbare än det mänskliga ögats blinkning.

HVDC-teknik underlättar överföring av elkraft över långa avstånd från vattenkraftverk, integrering av havsbaserad vindkraft, utveckling av visionära solkraftsprojekt och sammankoppling av olika kraftnät. Den ökade användningen av HVDC-teknik har lett till allt fler kraftförbindelser från punkt till punkt i olika delar av världen. Nästa logiska steg är att koppla ihop dessa förbindelser och optimera kraftnätet.

ABB utvecklade HVDC-tekniken för nästan 60 år sedan och fortsätter att driva utvecklingen som en av marknadsledarna på området med många innovationer och nya produkter, vilket nyligen gav ABB en plats på MIT Technology Reviews lista över de 50 främsta företagen inom disruptiv teknik 2013.

ABB (www.abb.com) är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 145 000 medarbetare.

MIT Technology Review leder den globala dialogen om teknik av betydelse. Det oberoende mediaföretaget ägt av MIT producerar publikationer som läses av miljoner industriledare, innovatörer och tankeledare runt om i världen, på sex språk och via ett antal olika plattformar. Företaget är utgivare av MIT Technology Review magazine, det mest respekterade teknikmagasinet inklusive nyheter, analys och debatt; samt Business Reports, som förklarar hur teknik påverkar och omformar industrier. Företaget producerar också live events såsom det årliga EmTech MIT, internationella EmTech-konferenser samt andra möten och seminarier. Företagets entreprenörsorganisation, MIT Enterprise Forum, håller mer än 400 evenemang om året över hela världen.

För mer information, kontakta
ABB Sverige:
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com

Sök