ABB snabbladdar elbilar vid Lidls butiker

2016-11-24 - När Lidl inför snabbladdare vid sina butiker används laddteknik från ABB. Placeringen av snabbladdare visar vägen för framtidens förenklade användning av förnybara energikällor.
På torsdagen invigde Göteborgs miljö- och stadsutvecklingskommunalråd Ulf Kamne den nya laddstolpsanläggningen på Lidls butik i Västra Frölunda i Göteborg. Lidls kunder kan nu ladda sina elbilar och elcyklar gratis när de handlar.

Lidl tänker bli Sveriges mest hållbara butikskedja och satsar på laddning av elfordon med hjälp av ABB:s snabbladare.
”Lidls satsning blir ett fantastiskt tillskott till infrastrukturen för elbilar. Butiker som vill att kunder ska kunna köra till deras butiker även i framtiden gör nog klokt i att hänga med på utbyggnaden redan nu”, säger Henrik Holmér, ansvarig för försäljning av snabbladdare på ABB.

Under invigningen av laddstolpsanläggningen vid Lidls butik i Göteborg deltog Ulf Hellström, chef för Svensk försäljning, Motorer och drivsystem på ABB Sverige.
ABB står nu redo att installera fler snabbladdare i Sverige. DC-tekniken som används kan ladda ett bilbatteri på 20-30 minuter, något som förväntas accelerera satsningen på laddinfrastruktur i samhället. Ordern från Lidl visar också för andra, liknande kedjor, att det stora genombrottet för elbilar är nära.

”Lidl växer i Sverige och vi ser hur allt fler kunder vill göra ekonomiska och miljömässigt smarta val. Detta är ett av flera steg vi tar för att utveckla våra hållbara livsmedelsbutiker och i förlängningen bidra till hållbara stadsmiljöer”, säger Johan Augustsson, Lidls fastighetsdirektör.

ABB har redan levererat över 5 000 snabbladdare runt om i världen. Omkring 120 av dem finns i Sverige, och lika många är på väg ut.

ABB:s snabbladdare
    • Snabbladdarna är gjorda av rostfritt stål, tål tuffa klimat och miljöer. Laddarna finns på 50 kW eller 20 kW och är utrustade med alla tre typer av ladduttag: CHAdeMO, CCS och Mode 3 typ 2, i olika kombinationer.
    • Stationerna har fem respektive två kraftmoduler (10 kW/st). Om en modul går sönder fungerar ändå laddaren och kan användas tills en servicetekniker kommit och bytt ut den trasiga modulen.
    • Förutom hårdvaran har ABB utvecklat all mjukvara som behövs för driftövervakning och service.
Om ABB
ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är en pionjär med banbrytande teknik inom elektrifieringsprodukter, robotar, motorer och drivsystem, industriell automation och kraftnät. Vi betjänar kunder inom energi, industri samt transport och infrastruktur i hela världen. Med över 125 år av innovation skapar ABB idag framtiden inom industriell digitalisering samt driver energiomställningen och den fjärde industriella revolutionen. ABB verkar i över 100 länder och har ungefär 135 000 medarbetare. www.abb.com

Om Lidl
Lidl är en av de största kedjorna inom dagligvaruhandeln med över 10 000 butiker runt om i Europa. Lidl öppnade de första butikerna i Sverige år 2003 och sedan dess har vi ständigt utmanat de etablerade kedjorna och sänkt matpriserna. Varje vecka väljer hundratusentals svenskar att handla hos oss i våra 168 butiker.

För mer information kontakta:
ABB Sverige

Christine Gunnarsson, presschef

Tel. 021-32 32 32

press@se.abb.com