ABB:s utbytesmoduler ger nytt liv i äldre ställverk

2014-03-11 - Med ABB:s nyutvecklade utbytesmoduler kan äldre VMG lågspänningsställverk uppgraderas till fortsatt trygg och personsäker drift. Konceptet är utvecklat för kärnkraftverk, industrier och andra användningsområden där VMG-skåpen av olika skäl behöver vara kvar.
I många anläggningar finns äldre, Asea lågspänningsställverk av typen VMG 3 och VMG 6 som bara med stora svårigheter kan bytas ut. ABB har nu tagit fram utbytesmoduler som ersätter befintliga komponenter i skåpen och uppgraderar dem till modernare och personsäkra ställverk.

Idén om utbytesmoduler utvecklades i samverkan med Forsmarks kärnkraftverk. I kärnkraftverkets reaktorer 1 och 2 fanns 350-400 skåp där kablaget inte fick röras, men ändå krävde modernisering med nya komponenter och jordbävningssäkring för att kunna vara i fullgott bruk en längre tid framöver.

ABB tog fram ett koncept med utbytesmoduler i form av kassetter, och konstruerade kassetter i ett 100-tal varianter. De levereras under fem år i ett totalt antal av cirka 1 800, från 5A till 800A, för kärnkraftverkets behov. Kärnkraftverkets speciella krav på säkerhetsklassning innebar att ABB också utförde extra kortslutningsprov och jordbävningsprov av de nya kassetterna i VMG-skåp.
Utbyteskassetterna innehåller färdigmonterade komponenter och är kompletta med dörr och vred.”ABB levererar kassetterna testade och klara att monteras och tas i bruk”, säger Peter Lundin, produktchef ABB LV Systems.

Kassetterna är enkla att montera och snabbt och lätt utbytbara om något skulle gå sönder. De ger högsta personsäkerhet då skenorna är helt kapslade, och hög driftsäkerhet med nya komponenter.

”ABB:s koncept med utbytesmoduler ger möjligheten att ersätta gamla, utgångna kontaktorer och obsoleta reläer med nya, moderna komponenter. Det är en smidig lösning när VMG-skåpen måste stå kvar. Ett gammalt VMG-ställverk får en betydligt ökad personsäkerhet och driftsäkerhet med hjälp av våra utbytesmoduler, innan det ska bytas i sin helhet”, säger Peter Lundin.
För mer information kontakta:
ABB Low Voltage Systems:
Nils-Olof Eriksson
Tel. 070-59 57 561
e-mail: nils-olof.eriksson@se.abb.com
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com


LÄNKAR:

BILDER FÖR NEDLADDNING: