Ny forskningschef för ABB Sverige

2014-03-18 - Mikael Dahlgren, 46, är från och med den 1 mars 2014 ny forskningschef för ABB Sverige. Han var tidigare tillförordnad chef för ABB:s forskningscenter Corporate Research i Sverige och dessförinnan avdelningschef.
Mikael Dahlgren har arbetat inom ABB sedan 1998 och har en teknologie doktorsexamen från Vienna University of Technology i Wien inom ”Experimental Physics”.
Han efterträder Franz Schmaderer som sedan den 1 januari i år fokuserar på sin roll som Global Research Lab Manager inom ABB.

”Det känns jättebra att Mikael Dahlgren tar över som chef för Corporate Research i Sverige och fortsätter det fina arbetet som Franz Schmaderer gjort för att bygga teamet med forskarna. Samarbetet kring innovation är oerhört centralt för en global koncern som ABB. Här har Corporate Research i Sverige en mycket viktig roll att fylla”, säger Johan Söderström, vd för ABB Sverige.

”Vi vill ha en kreativ och kunddriven forskning inom ABB. Det känns också spännande att vi har så många unga medarbetare knytna till vårt forskningscenter och medarbetare från ett 50-tal olika länder. ABB-koncernen investerar mycket i innovation och vi är väldigt glada över att vårt forskningscenter i Västerås blivit ännu större i samband med de nya laboratorierna som invigdes nyligen.”

ABB:s forskningscenter Corporate Research finns på sju platser i världen, störst är Västerås med runt 250 medarbetare. Till detta kommer en mängd studerande som gör sitt examensarbete.
Omkring 60 procent har doktorerat. Samarbete finns med ett 70-tal universitet och högskolor.

I januari 2013 invigdes det uppgraderade högspänningslaboratoriet samt energilagerlaboratoriet på Tegnér-området i Västerås och i december 2013 invigdes ett världsunikt laboratorium för att utveckla nästa generations produkter baserade på kraftelektronik.

Förra året fick ABB glädjen att motta det Svenska Innovationspriset 2013 från Veckans Affärer och ÅF för ”ett unikt och efterlängtat genombrott på energiområdet som bidrar till en mer hållbar värld” – ABB:s nya brytare för högspänd likström (HVDC).

I Sverige har ABB cirka 9 200 medarbetare och finns på 30 orter. Svenska ABB är en ledande leverantör av produkter och system för kraftöverföring samt process- och industriautomation. Stora verksamhetsorter är Västerås med cirka 4 300 medarbetare, Ludvika med cirka 2 800 medarbetare och Karlskrona med cirka 800 medarbetare.
ABB (www.abb.com) ABB är ledande inom kraft- och automationsteknik. Våra lösningar förbättrar prestanda och minimerar miljöpåverkan för energiföretag och industrier. ABB-koncernens bolag verkar i omkring 100 länder och har ungefär 150 000 medarbetare.


För mer information kontakta:
ABB Sverige
Christine Gunnarsson
Presschef
Tel: 021-32 32 32
press@se.abb.com

Mikael Dahlgren är ny forskningschef på ABB.