Tulevaisuuden kaukolämpövoimalaa rakentamassa

ABB:n moottori ja pumppuvalmistaja KSB:n pumppu kierrättävät veden 7 kilometrin syvyyteen ja takaisin St1:n Otaniemen geolämpövoimalassa.

Artikkeli on julkaistu ABB Oy:n power-asiakaslehden numerossa 3/2016.


Geolämpövoimalan idea on, että vesi lämpiää seitsemän kilometrin syvyydessä kallion rakovyöhykkeessä 120 asteen lämpötilaan.

Pumppuyhtiö KSB Suomen myyntipäällikkö Jan Lindqvist ei peittele innostustaan.

”Jos tämä onnistuu, näitä voi syntyä kuin sieniä sateella.”

Vuonna 2017 selviää, miten Otaniemen pilottihankkeen käy. Hyvässä tapauksessa jopa 10 prosenttia Espoon kaukolämmön tuotannosta on ensi vuonna peräisin maan uumenista, kahdesta 7 kilometrin syvyyteen paraikaa porattavasta 30-senttisestä reiästä.

Geolämpövoimalan periaate on yksinkertainen. Reikään pumpataan kylmää vettä suurella paineella. Kallion rakovyöhykkeessä 7 kilometrin syvyydessä vesi lämpiää jopa 120 asteen lämpötilaan, ja paine ajaa sen paluureikää pitkin takaisin maan pinnalle.

Vuoden 2017 alkupuoliskolla voimala saa ydinkomponenttinsa, KSB:n vettä maan syvyyteen toimittavan pumpun ja sitä pyörittävän ABB:n moottorin ja taajuusmuuttajan. Yleensä samaa pumppua käytetään perinteisemmässä voimantuotannossa, isojen lämpökattiloiden syöttövettä pumppaamassa. Laitoksen suurin sähkönkuluttaja on ABB:n sähkömoottori, joka pyörittää pumppua enimmillään 6,4 MW:n teholla. Voimaa tarvitaan, sillä pumppu kehittää suuren paineen ja puskee vettä maan sisään 120 litraa sekunnissa. Vastalahjaksi toivotaan maapallon kuoren sisään varastoitunutta lämpöä 40 MW:n teholla.

ABB:n toimittamat moottori ja sitä ohjaava taajuusmuuttaja ovat ABB:n aluemyyntipäällikkö Kai Grönmarkin mukaan vakiotuotteita, mutta toki kohteeseen suunniteltuja ja mitoitettuja.

”Sen sijaan energiantuotantotekniikka on jotain aivan uutta”, Grönmark toteaa.

Myös KSB:n Jan Lindqvistille kyseessä on tärkeä pilottiprojekti. Jos tunkeutuminen jalkojemme alla piileviin lämpövaroihin onnistuu, aikoo KSB olla bisneksessä täysillä mukana. ABB:n valintaa pumpun moottoritoimittajaksi ei ratkaissut tällä kertaa tuote, vaan oikeastaan kaikki muu sen ympärillä.

”Luotamme siihen, että projektin hoito Suomen ABB:n kanssa on mutkatonta.”

St1:n Otaniemen geotermisen voimalan tekniikka
Pumppu: KSB CHTR
Moottori: ABB AMI 630L2L, 6 377 kW
Taajuusmuuttaja: ABB ACS6109, syöttöjännite 6 300 V
Erotusmuuntaja: ABB

Teksti Petja Partanen, Kuva St1

Haku